Situaţia epidemiei de COVID-19 va cunoaşte o agravare la jumătatea lunii decembrie, avertizează profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, care a făcut, joi seara, o analiză a numărului redus de teste din ultima perioadă.

Alexandru Rafila a declarat, joi seară, la Antena 3, că în ultima săptămână numărul de teste pentru diagnosticarea COVID-19 s-a redus cu 60 la sută.

„Observ că de o săptămână numărul de teste efectuate s-a redus cu 60%. Am avut 4 zile cu reducere de 60% a numărului de teste. Implicit s-a redus şi numărul de cazuri, că şi normal dacă testezi mai puţin ai şi mai puţine cazuri. Asistăm, pe de altă parte, la o blocare a activităţii în secţiile de Terapie Intensivă şi la un număr foarte mare de decese. Ori lucrurile acestea se vor răzbuna. (…) Am număr mic de cazuri, spitale blocate, secţii de terapie intensivă blocate şi număr mare de decese. Adică este undeva o chestiune ireală. (…) Nu aşa se rezolvă problema. Chiar şi declaraţiile acestea că 100% nu introducem lockdown. Un răspuns echilibrat, potrivit pentru astfel de situaţie este următorul: <în funcţie de evoluţia epidemiologică luăm măsuri nemedicale mai stringente sau mai puţin stringente ca să ţinem lucrurile sub control>”, a spus Rafila.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Profesorul Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare din acest an, spune la jumătatea lunii decembrie vor fi mult mai multe decese şi cazuri de COVID-19 în spitale.

„Având în vedere ce s-a întâmplat în ultima perioadă, eu mă aştept – şi să dea Dumnezeu să greşesc eu – ca la jumătatea lunii decembrie să avem foarte multe cazuri în spitale şi foarte multe decese. (…) O să fie nevoie de anumite măsuri care să fie în mod clar în responsabilitatea acelor care au decis această inacţiune, că despre asta discutăm, despre inacţiune”, a mai spus Alexandru Rafila.

Reprezentantul României spune că situaţia o să fie extrem de serioasă şi ar fi trebuit să existe o strategie decisă cu mult timp înainte.

„Nu ştiu dacă o să fie un dezastru, dar situaţia o să fie serioasă (…) Ea (situaţia – n.r.) trebuia gestionată din timp. Tot discursul meu şi de când sunt la PSD şi dinainte de a fi la PSD a fost legat de implementarea unor măsuri din timp. Ori vara nu am făcut nimic cu DSP-urile, nimic în ceea ce priveşte extinderea numărului de spitale care să poată să trateze pacienţi COVID, circuite separate, aripi separate în spitale, furnizare de oxigen în acele spitale, pentru că e o problemă la nivel local privind spitalizarea oamenilor care au nevoie de oxigen. Toate aceste lucruri trebuiau făcute, împreună cu organizarea şcolilor şi a pieţelor, dacă vreţi”, a mai spus prof. Alexandru Rafila.