România ar putea trata bolnavii, dar nu o face. Două treimi dintre decese ar putea fi evitate

Și tu probabil ai o rudă sau poate un prieten care suferă de o boală cardiacă. Poți aștepta luni bune pentru o programare la un specialist. Este un lucru anormal, clar.

În 2017 ţara noastră era pe primul loc în clasamentul ţărilor cu cele mai multe decese cauzate de boli tratabile, la persoane sub 75 de ani. Adică am fi putut trata boala cardiacă ischemică şi cancerul de plămân. Ba chiar le-am fi putut preveni. Oren Iancovici, medic cardiolog îţi explică de ce pacienţii cu boli cardiace au șanse mai mici de supraviețuire.

„Tot amânând tratamentul unui pacient cronic, starea lui se agravează şi şansele lui să trăiască mai mult scad semnificativ. Nu există niciun program de prevenţie clar, bătut în cuie, de toţi cardiologii din România.”, spune medicul.

Deşi România are programe naţionale de sănătate, gândite să prevină apariţia sau agravarea unor boli. Dar un astfel de program pentru prevenirea bolilor cardiovasculare nu avem

„Am nişte probleme cu picioarele.. am programarea tocmai din mai făcută aici. Sunt două luni şi jumătate, Pentru un consult, pentru revenire la control, mi-a dat un tratament nu mi-a ajutat cu nimic, asta e”, a declarat un pacient.

De multe ori, un astfel de bolnav primea îngrijiri într-un spital mic de unde, din cauza lipsei finanţării, era trimis
spre marile centre unde sunt liste de aşteptare, astfel primind mai târziu tratamentul necesar.

„S-au făcut, într-adevăr, strategii diferite prin care am încercat sau la nivel de ţară să reducem incidenţa acestei afecţiuni prin dezvoltarea de programe de sănătate. Ele sunt elaborate, aprobate, o parte se aplică cu corectitudine, o parte nu se respectă întru totul”, a mai explicat medicul Oren Iancovici.

Exit mobile version