Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că de miercuri vor fi folosite câte şase doze de vaccin din fiecare flacon, în loc de cinci, după ce producedura a fost aprobată de Agenţia Europeană a Medicamentului.

„Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat variaţia de 6 doze, practic în cursul zilei am şi primit notificare de la compania BioNTech/Pfizer. De mâine se reactualizează stocurile şi în loc de cinci doze, cât este prevăzut pe flacon, vom vorbi de şase doze”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat despre cele 272 de doze pierdute până acum, acesta a spus că se înregistrează câte o doză pierdută în fiecare centru de vaccinare.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Aproximativ o doză pe centru de vaccinare: depăşiri ale condiţiilor de stabilitate de temperatură, spargeri ale flacoanelor şi au mai fost situaţii în care efectiv la sfârşitul programului nu s-au găsit persoane care să fie vaccinate, practic s-a irosit în medie o doză pe centru. Există această procedură, instrucţiunea e deja transmisă către centrele de vaccinare pentru a gestiona cât mai bine numărul dozelor şi a reduce la minimum posibil, însă trebuie să acceptăm că acest minim nu se poate reduce la 0, încercăm să utilizăm la maxim toate dozele”, a spus Gheorghiţă.

Acesta a precizat că astfel de pierderi sunt acceptate la nivel internaţional, dar că în România autorităţile şi-au propus ca pierderile să fie până în 0,5%.