Șeful campaniei naționale de vaccinare anunță: „Va fi gratuită și voluntară”

Mediafax Foto/AP

România este parte a demersului european, ca parte egală, iar distribuţia vaccinului va începe simultan pentru toate statele”, a precizat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

„Vaccinarea va fi gratuită şi voluntară”, a spus Vasile Gheorghiță, care a precizat că, pentru pregătirea campaniei trebuie realizate trei obiective: o campanie de comunicare, organizarea logisticii necesare vaccinării, precum şi pregătirea actului medical ce rezidă în campania de vaccinare.

Strategia defineşte şi grupele de vîrstă şi priorităţile, acestea fiind în primul rând lucrătorii din sistemul de sănătate public şi privat, îngrijitorii din centrele pentru bolnavii cu dizabilităţi, creşe sau căminele de bătrâni, urmate de grupele vulnerabile şi în cele din urmă populaţia generală.

Comunicarea va fi realizată prin intermediul unei platfome online dedicată, prin social media, prin toate mijloacele disponibile”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că UE ar putea da undă verde comercializării vaccinurilor dezvoltate de Moderna şi Pfizer / BioNTech la mijlocul lunii decembrie. Totul depinde de rezultatele evaluării pe care Agenţia Europeană a Medicamentelor o va face celor două vaccinuri anti-COVID.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) ar putea autoriza punerea pe piaţă a vaccinurilor Pfizer / BioNTech şi Moderna din a doua jumătate a lunii decembrie a anului 2020, a spus von der Leyen.

Comisia Europeană a semnat până acum cinci contracte pentru precomanda posibilelor vaccinuri: cu AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer / BioNTech şi CureVac. După un memorandum de înţelegere încheiat în august cu firma americană Moderna, „continuăm discuţiile şi suntem în discuţii şi cu Novavax,” a adăugat Ursula von der Leyen.