• Un accident vascular cerebral apare atunci când se întrerupe alimentarea cu sânge a unei părți a creierului.
  • Cercetările din ce în ce mai ample sugerează că deteriorarea timpurie a micilor vase de sânge care duc la ochi poate fi un semn de avertizare a acestei afecțiuni.
  • Experții de la Harvard Health au avertizat: „Accidentele vasculare oculare pot prefigura un accident vascular cerebral mai grav”.

Există câteva simptome bine cunoscute care pot apărea cu câteva zile înainte de un accident vascular cerebral – cum ar fi slăbiciunea pe o parte a corpului sau confuzia bruscă – dar modificările de vedere pot semnala, de asemenea, apariția unei boli cardiovasculare.

Un accident vascular cerebral apare atunci când se întrerupe alimentarea cu sânge a unei părți a creierului, iar acest lucru se poate prezenta în mai multe moduri îngrijorătoare. Un accident vascular cerebral ocular – când alimentarea cu sânge a ochilor este întreruptă – poate fi un indiciu că sunteți expus riscului unui accident vascular cerebral grav.

Cercetările din ce în ce mai ample sugerează că deteriorarea timpurie a micilor vase de sânge care duc la ochi poate fi un semn de avertizare a acestei afecțiuni. Aceste blocaje pot provoca modificări bruște ale vederii, cum ar fi încețoșarea, zonele întunecate sau umbrele.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Experții de la Harvard Health au avertizat: „Accidentele vasculare oculare pot prefigura un accident vascular cerebral mai grav”.

În cele mai multe cazuri, accidentele vasculare cerebrale oculare se produc aproape întotdeauna doar la unul dintre ochi. Din fericire, vederea revine în 80 la sută din cazuri atunci când există un blocaj mai puțin grav în arterele mai mici. Cu toate acestea, această afecțiune rămâne periculoasă, deoarece lipsa fluxului sanguin către țesuturile situate în partea din față a nervului optic poate avea consecințe grave asupra vederii dacă tratamentul este întârziat.

Potrivit MedlinePlus, nervul optic este un mănunchi de peste un milion de fibre nervoase care transportă mesaje vizuale. Creierul procesează aceste informații senzoriale astfel încât să puteți vedea. Atunci când acesta este complet izolat de aportul de nutrienți și oxigen, țesutul nervos este afectat, ceea ce poate duce la pierderea vederii.

Site-ul Universității Penn scrie: Persoanele cu accident vascular cerebral ocular sunt, de obicei, puțin avertizate. Majoritatea persoanelor cu accident vascular cerebral ocular observă o pierdere a vederii la un ochi la trezirea de dimineață, fără durere. Unii oameni observă o zonă întunecată sau o umbră în viziunea lor care afectează jumătatea superioară sau inferioară a câmpului lor vizual.”

Organizația de sănătate adaugă: Alte simptome includ pierderea contrastului vizual și sensibilitatea la lumină.”

Persoanele cu anumite forme de disc se confruntă cu un risc mai mare de afecțiune, avertizează Penn Medicine. Acest lucru se datorează faptului că fibrele nervoase care călătoresc spre creier și în josul nervului optic trebuie să intre în ochi printr-o gaură cunoscută sub numele de foramen optic. În cazul în care foramenul unei persoane este mai mic decât media, acest lucru ar putea cauza aglomerarea nervilor optici.

„Deși relația nu este bine înțeleasă, persoanele care au avut o boală cardiovasculară semnificativă și care iau și medicamentul Viagra sunt mai expuse riscului de boală”, adaugă organismul de sănătate.

Diagnosticul și tratamentul timpuriu oferă cele mai bune șanse de recuperare cu succes, precizează British Heart Foundation. Fundația explică faptul că accidentul vascular cerebral ocular trebuie diagnosticat în termen de patru ore, pentru a disloca cheagul prin masarea ochiului.

Doctorul Pearse Keane, chirurg oftalmolog consultant la Moorfield Eye Hospital, a adăugat: Persoanele care prezintă o pierdere bruscă a vederii ar trebui să consulte de urgență un expert. Din nefericire, majoritatea pacienților nu primesc ajutor de specialitate decât după 24 de ore sau mai mult, ceea ce este prea târziu pentru tratament”.