• Spitalul de Pneumoftiziologie din Runcu, Gorj, este singurul spital din ţară cu salină
  • Persoanele cu sechele post-COVID se tratează la salina din spital
  • Recuperarea medicală respiratorie durează 10-12 zile şi este decontată de CAS

Dacă ai fost infectat cu SARS-CoV-2 și simți că ai rămas cu probleme de sănătate te poți trata în salina terapeutică de la spitalul de pneumoftiziologie din Runcu, județul Gorj.

E, de altfel, singurul spital din țară care are salină. Claudiei e infirmieră, iar în noiembrie a avut COVID. Dar, și după ce n-a mai fost pozitivă, tot se simțea rău. Așa că a mers la recuperare.

Claudia Neamţu, pacient: „Mi-a fost rău. Durerile în piept, din decembrie, nu m-au lăsat deloc. (…) Am 10 minute de când stau şi deja simt că, căile respiratorii mi s-au eliberat cât de cât.”

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ea și alte nouă-zece persoane stau cam 45 de minute în salină, ca să primească aerosoli. Sănătate curată, explică fizio-kinetoterapeutul de acolo.

Adrian Jianu, fiziokinetoterapeut: „Prin acest tub intră concentraţia de sare setată de noi. (…) 45 de minute într-o salină terapeutică echivalează cu 4-6 ore într-o salină umedă.”

După aerosoli urmează kinetoterapia. Înveți de la expertul din salină cum să oxigenezi corespunzător plămânii. În plus, cu terapia potrivită scapi de durerile de articulații și mușchi, care persistă luni de zile după infecție.

Etapa a treia – fizioterapia. Găsești acolo aparate performante. Iar recuperarea este foarte eficientă, spune Cristian Negrea, pneumolog la Runcu.

Cristian Negrea, medic pneumolog, Spitalul de Pneumoftiziologie Runcu: „Recuperarea post-COVID, fiind o boală nouă şi despre care se ştie încă foarte puţin, recuperarea merge tot în baza experienţei acumulate cu patologia respiratorie non-COVID.”

Spitalul de Pneumoftiziologie din Runcu a deschis salina terapeutică în 2013. Atunci, în compartimentul de recuperare medicală erau doar 16 paturi. Acum sunt 52.