Șoferii de TIR pot trece granița franco-britanică dacă au un test COVID negativ. Mărturia unui șofer român

Șoferii de TIR pot trece granița franco-britanică dacă au un test COVID negativ. Mărturia unui șofer român Sursa Foto: Profimedia
  • Șoferii de TIR vor putea trece din Marea Britanie în Franța dacă au un test COVID negativ.
  • Din această dimineață repornesc trenurile, avioanele și feriboturile către Franța.
  • La granița dintre Marea Britanie și Franța sunt blocate circa 2.800 de camioane.

Franța a anunțat că deschide granița cu Marea Britanie, blocată de două zile cu mii de camioane. Dar cu o condiție: șoferii trebuie să prezinte un rezultat COVID negativ primit în ultimele trei zile.

Grănicerii francezi vor accepta și teste rapide, care dau răspunsul în maximum 30 de minute, nu doar pe cele PCR, așa cum a anunțat anterior guvernul de la Paris.

Armata britanică a fost mobilizată pentru a grăbi testarea celor peste 2.800 de șoferi de TIR blocați la graniță.

Grant Shapps, ministrul britanic al Transporturilor: „Lucrurile nu se vor întâmpla instant. Va dura două sau trei zile ca blocajul să fie eliberat”.

Sute de șoferi români sunt și ei „victime colaterale” din cauza restricțiilor.

Dar voluntarii și angajații Ambasadei României la Londra le-au oferit apă şi alimente cât timp au stat blocați.

Ce spune un șofer român blocat la frontieră

Florin Catană, șofer român: „Mă simt foarte prost. Sunt obosit și dezamăgit, nu am cuvinte. Ce s-a întâmplat cu noi? Nu poate fi explicat. Nu am cuvinte. Vreau doar să ajung acasă”.

Mai au voie să intre în Franța dinspre Marea Britanie și cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene sau celor care au rezidență permanentă în blocul comunitar. Evident, tot dacă au test negativ. Turiștii britanici nu vor fi primiți.

Tot de azi vor reporni trenurile, feriboturile și avioanele între Marea Britanie și Franța, după ce Comisia Europeană a recomandat țărilor UE să renunțe la restricțiile impuse Marii Britanii.