• FDA a aprobat un nou medicament care reduce durerile pisicilor cu artrită.
  • 90% dintre felinele de peste 12 ani fac artrită.
  • Noul medicament aprobat de FDA crește calitatea vieții felinelor cu artrită.

Solensia: noul medicament care tratează pisicile cu artrită. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat, la începutul anului, primul tratament cu anticorpi monoclonali, util în tratarea artritei la pisici.

FDA a aprobat în ianuarie primul anticorp monoclonal pentru animalele de companie. Noul medicament se numește Solensia și a fost creat astfel încât să ajute felinele să scape de durerile articulare.

„Opțiunile de tratament pentru pisicile cu osteoartrită sunt foarte limitate. Progresele din medicina veterinară modernă au contribuit la prelungirea vieții multor animale, inclusiv a pisicilor. Dar odată cu o viață mai lungă apar și bolile cronice, cum ar fi osteoartrita.”, a declarat directorul Centrului pentru Medicină Veterinară al FDA, Steven M. Solomon, citat într-un comunicat al FDA.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Eficacitatea tratamentului a fost demonstrată în două studii clinice. Medicul veterinar Alex Cernea spune că boala poate apărea la unele pisici chiar de la vârsta de cinci ani. El consideră că noul tratament este o soluție salvatoare pentru pisici.

„Se scoate antiinflamatorul nesteroidian, care se dă pe o perioadă foarte lungă de timp. Proprietarul renunță și la masaje, renunță și la acupunctură și e un beneficiu pentru proprietarii de pisicuțe care suferă de artrită, dureri articulare sau de dureri osoare. Le ia durerea când e vorba de o durere acolo, scoate un antiinflamator care dăunează la pisicile cu probleme renale.”, a explicat medicul veterinar Alex Cernea.

Deocamdată, noul tratament nu poate fi folosit și în România. În viitor însă, ar putea fi salvarea lui Turbo, un motan bengalez în vârstă de aproape șapte ani, diagnosticat cu artrită.

„Săracul de el are dureri. Nu se mai joacă, nu mai sare, nu mai poate. Uitați-vă și dumneavoastră la el! (…) Mă doare și pe mine când îl doare pe el și sunt sigur că i-ar face mult mai bine medicamentul acesta.”, a spus proprietarul motanului Turbo, Răzvan Curelaru.

90% dintre felinele cu vârsta peste 12 ani fac artrită.

Solensia este disponibil numai pe bază de prescripție medicală de la un medic veterinar autorizat, deoarece este necesară o expertiză profesională pentru a diagnostica în mod corespunzător osteoartrita la pisici, pentru a administra injecția și pentru a monitoriza utilizarea în siguranță a produsului, potrivit New York Post. Medicamentul se administrează prin injecție o dată pe lună, iar dozajul este stabilit în funcție de greutatea animalului.