• Ștefan Dascălu: „În România, aproape 1 din 3 români, din câte am citit, ar refuza cu totul un vaccin anti-COVID.”
  • Ștefan Dascălu: „Vaccinul, produs de cercetătorii de la Oxford, este în ultimul stadiu de cercetare, e testat pe un număr foarte mare de oameni.”
  • Vlad Dumitrescu: „Dacă vrei să treci la nivelul următor în ilustrație, trebuie să investești în tine.”
  • Vlad Dumitrescu: „Inspirația vine treptat, pentru fiecare proiect îmi place să am abordare de reasearch, să construiesc, să am o bază de inspirație.”

Invitații lui Vlad Craioveanu, marți seară, la Aleph News, Ștefan Dascălu, doctorand la Universitatea Oxford și Vlad Dumitrescu, ilustrator.

În contextul în care numărul deceselor cauzate de noul coronavirus a depășit 1,2 milioane, tot mai multe companii alături de universități de prestigiu au intrat în cursa pentru descoperirea unui vaccin.

Ștefan Dascălu: Vaccinul va produce o memorie imunitară

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

La Universitatea Oxford, unde urmează studiile de doctorat și Ștefan Dascălu, este în ultima fază a testelor un vaccin anti-COVID, bazat pe imunizare. Potrivit acestuia, vaccinul folosește un alt tip de virus pentru a genera o infecție falsă. Ștefan Dascălu îți explică cum îți oferă imunitate virusul produs în laboratoarele de la Oxford: „când se va întâlni cu virusul adevărat, individul care a primit vaccinul, are deja o memorie imunitară. Iar vaccinul, în momentul de față, este în ultimul stadiu de cercetare, e testat pe un număr foarte mare de oameni. A fost dezvoltat în stadiile inițiale care au fost pe un număr mai mic de oameni și s-a demonstrat că sunt sigure”.

Cercetătorul român îți dă asigurări că se va vaccina anti-COVID, doar dacă vaccinul va fi rezultatul unor cercetări corecte și eficiente. Însă nu are avea încredere într-unul dintre vaccinurile făcute în Rusia, ci ar merge pe varianta de imunizare propusă de colegii săi de la universitate, pentru că:

Studiul de la Oxford a durat luni de zile. A început și se bazează pe o cercetare care durează de ani buni de zile, în sensul că acel virusul modificat, de care vă spuneam, care este folosit în vaccin, a mai fost testat înainte. Ținând cont de treaba aceasta, prin comparație vaccinul rusesc, din câte știu, a fost testat sub 30 de oameni, într-un interval foarte scurt de timp. Testele arată că și-au dezvoltat imunitate reactivă la virusul SARS-COV-2, doar că nu știm sigur, una la mână, cât durează imunitatea respectivă, doi la mână, dacă nu cauzează alte efecte indivizilor respectivi și, trei la mână, dacă poate fi administrat, în primul și în primul rând, oamenilor vulnerabili.

Ștefan Dascălu: E îngrijorător că atât de mulți români ar refuza vaccinul

Ștefan Dascălu îți spune că sfârșitul pandemiei va veni odată cu infectarea tuturor sau prin vaccinare. Totuși este de părere că vaccinul nu este o soluție magică, pentru că s-ar putea să existe doze, dar să nu existe doritori. Doctorandul de la Oxford susține că:

Percepția la nivel mondial este destul de îngrijorătoare ținând cont de efectele devastatoare pe care le-a avut pandemia. Dar în comparație cu ce se întâmplă la nivel global,  Anglia stă ok. Ideea este că în România, de exemplu, foarte mulți oameni, aproape 1 din 3 români, din câte am citit într-un studiu publicat recent, ar refuza cu totul un vaccin anti-COVID dacă el ar apărea pe piață. Ori acesta este un lucru foarte îngrijorător, ținând cont de tot ce v-am spus înainte despre siguranța unui vaccin, despre eforturile care se fac pentru a demonstra că vaccinul nu este doar sigur pentru a fi administrat, dar este și eficient. E îngrijorător că atât de mulți oameni au aceste preconcepții”.

Ștefan Dascălu: Suferința celor dragi te motivează

Ștefan Dascălu ți-a povestit și de ce s-a implicat de bunăvoie în cerceterea problemelor epidemiologice și de sănătate publică ale pandemiei, pentru că și părinții săi au fost infectați cu acest virus și, din păcate, chiar bunicul său a decedat ca urmare a infectării cu COVID-19. Cercetătorul român îți spune cum i-a venit această idee: „Eforturile mele au fost din propria inițiativă, având în vedere evenimentele din România, riscurile de la începutul pandemiei de care nu am scăpat. Iar acest interes m-a motivat în a aplica cunoștințele pe care le aveam. Fiind licențiat în epidemilogie, acum îmi dau doctoratul pe partea de vaccin, m-am gândit că e bine să mă ocup de partea de cercetare de la noi”.

De la pasiunea pentru cercetarea în imunologie trecem la pasiunea pentru ilustrație. Vlad Dumitrescu a renunțat la baschetul profesionist pe care îl practica de 18 ani și a ajuns să facă ilustrație. Iar, după doar câțiva ani de muncă în acest domeniu, a ajuns să fie cunoscut drept Ilustrescu și nu după numele său din buletin.

Vlad Dumitrescu a renunțat la baschet pentru a face ilustrație

Vlad Dumitrescu îți povestește despre pasiunea sa pentru desen: „Ideea o aveam implantată de mic în cap, îmi plăcea să desenez, am luat de la tata acest talent. Desenam natură, așa mă relaxam. Odată cu baschetul am spus că trebuie să îmi dezvolt un skil, pentru că aveam timp. După care am încercat să lucrez pe niște paltforme de freelancing. O oportunitate super tare”.

Cum să câștigi bani din desen

La început banii, însă, au venit mai greu. Prima ilustrație făcută și vândută a fost o hartă a Cubei, pe care a luat 25 de dolari și a lucrat 4 ore. Ilustrescu îți spune ce a trebuit să facă pentru a ajunge la nivelul la care este.

Vlad Dumitrescu: Practic, am fost autodidact. Mi-a plăcut să desenez, mi-am dat seama că greșesc niște chestii și că nu fac niște chestii bine, că nu îmi plac cum arată și pur și simplu am plecat pe partea aceasta, de YouTube. Am căutat informații acolo, am învățat singur, am încercat să exersez, m-am uitat la alți artiști, am urmărit alți artiști și tot așa până când am ajuns să plătesc pentru tutoriale, pentru cursuri și așa mai departe.

Vlad Craioveanu: Know how-ul costă.

Vlad Dumitrescu: Exact, dacă vrei să treci la nivelul următor trebuie să mai investești și în tine.

Vlad Dumitrescu (Ilustrescu) are peste 100.000 de fani pe TikTok

Vlad Dumitrescu este de părere că participarea la evenimente te face cunoscut, dar și rețelele sociale, este activ pe Facebook, TikTok și are tutoriale pe YouTube. Cu peste 100.000 de urmăritori pe platforma TikTok, Ilustrescu îți spune cât de important este să îți expui talentul, munca, creațiile chiar și mediul virtual:

Când a apărut Instagram-ul, eu am spus, ce să intru eu aici, nu este pentru mine să pozez mâncare. Și mi-am dat seama că și noi artiștii avem toate tool-urile acestea la îndemână și trebuie să le testăm, să învățăm să vedem ce putem face cu ele. Și am spus, hai să încerc TikTok și am spus ce să fac eu pe TikTok că doar nu mă filmez când dansez, nu prea merge la mine, sunt înalt. Și am spus hai să încerc să învăț lumea cum să deseneze. Și apoi m-am gândit puțin, ce lume e pe TikTok sunt copiii de 10-12-14-16 ani, nu pot să îi învăț să deseneze Monalise, în primul rând, pentru că nu am timp și, în al doilea rând, pentru că nu știu dacă pot să îi atrag așa.”

Primii pași pentru a deveni ilustrator

Vlad Dumitrescu a terminat Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică din Ploiești și susține că, pentru un ilustrator, desenul cu creionul este de baza, iar inspirația este esențială. Ilustrescu îți povestește cum își găsește inspirația: “Inspirația vine treptat, pentru fiecare proiect îmi place să am abordare de reasearch, să construiesc, să am o bază de inspirație. Apoi gândesc conceptul, fac lucrul acesta constant. Consider că și dacă mergi afară, te poate inspira.”

Dar indiferent de proiect, are și câteva tabieturi, lucreză mereu la biroul său și după un program clar, chiar și în pandemie. “Acum e o perioadă destul de aglomerată, de la 8 dimineța la 8 seara. Înainte lucram destul de mult, acum în decursul zilei încerc să programez totul, pentru a fi eficient,”, susține Vlad Dumitrscu.