• O dietă neechilibrată poate influența ritmul de creștere al adolescenților
  • Potrivit unui studiu, adolescenții pot fi cu până la 20 cm mai scunzi, dacă nu mănâncă alimentele potrivite
  • Adolescentele de 19 ani din Bangladesh și Guatemala au în medie aceeași înălțime ca fetele de 11 ani din Olanda

Un studiu global arată faptul că adolescenții care au o dietă precară ar putea fi cu până la 20 de centimetri mai scunzi decât alți tineri de aceeași vârstă, scrie Sky News.

Potrivit cercetărilor conduse de Imperial College London, nutriția inadecvată ar fi putut influența creșterea tinerilor de până la 19 ani din sudul și sud-estul Asiei, America Latină și Africa de Est.

Cercetătorii au aflat că aceștia au o înălțime mai mică decât tinerii din nord-vestul și centrul Europei. Astfel, înălțimea medie a adolescentelor de 19 ani din Bangladesh și Guatemala (națiunile cu cea mai mică populație feminină din lume) este aceeași cu cea a fetelor de 11 ani din Olanda (țara cu cei mai înalți adolescenți).

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Pe de cealaltă parte, înălțimea medie a băieților de 19 ani din Timor-Leste și Laos (țările cu cei mai mici băieți din lume) este aceeași cu cea a adolescenților de 13 ani din Olanda.

La categoria celor mai înalți tineri de 19 ani din lume au fost incluși și cei din Muntenegru (băieți 1.83,3 m – fete 1.70 m ), Danemarca (băieți 1.81,9 m – fete 1.69,5 m) și Islanda (băieți 1.82,1 – fete 1.68,9 m).

În schimb, băieții și fetele de 19 ani din Papua Noua Guinee au 1.63,1 m respectiv 1.56,9 m, în Guatemala băieții măsoară 1.64,4 m, în timp ce fetele au doar 1.50,9 m, iar în Bangladesh băieții au 1.65,1 m înălțime, iar fetele doar 1.52,4 m.

Profesorul Majid Ezzati, principalul autor al studiului de la Imperial College London’s School of Public Health, a declarat: „Copiii din unele țări cresc sănătos până la cinci ani, dar rămân în urmă în anii școlari”.