• De-a lungul anilor, am fost încurajați să reducem cantitatea de sare adăugată, producătorii fiind împinși să reducă nivelul acesteia în produsele lor.
  • Sarea poate contribui la creșterea nivelului de stres.
  • În prezent, consumul de sare recomandat pentru adulți este de mai puțin de șase grame pe zi, însă majoritatea oamenilor consumă în mod regulat aproximativ nouă grame.

De-a lungul anilor, am fost încurajați să reducem cantitatea de sare adăugată, producătorii fiind împinși să reducă nivelul acesteia în produsele lor. Sarea este implicată în creșterea tensiunii arteriale, iar reducerea acesteia poate avea un efect benefic. Dar, potrivit unei cercetări a Universității din Edinburgh, aceasta poate face mai mult rău decât atât. Sarea poate contribui la creșterea nivelului de stres.

Oamenii de știință de la Edinburgh au descoperit că o alimentație bogată în sare a crescut nivelul unui hormon al stresului cu 75% la șoareci, iar rezultatele sunt interesante. Poate că acest studiu va precipita o revizuire a politicii de sănătate publică privind consumul de sare, în vederea reducerii și mai mult de către producători a cantității de sare din alimentele procesate.

În prezent, consumul de sare recomandat pentru adulți este de mai puțin de șase grame pe zi, însă majoritatea oamenilor consumă în mod regulat aproximativ nouă grame. După cum știm, acest lucru poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce, la rândul său, sporește riscurile de atac de cord, accident vascular cerebral și demență vasculară.

Recomandări

UNDE SCHIEZI AZI?
BYE, BYE GALLIANO!
RIRI PRIMEȘTE AUTOGRAF
GEN Z SE SIMTE NEIUBITĂ
CREȘTE CONSUMUL INDIVIDUAL PER CAPITA
NU AJUNG ACASĂ!

Cu toate acestea, în timp ce efectele asupra inimii și sistemului circulator au fost bine stabilite, se știa prea puțin despre impactul unei alimentații bogate în sare asupra comportamentului unei persoane și de acest lucru au fost interesați cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh. Pentru a studia acest lucru, ei au folosit șoareci, care în mod normal au o alimentație săracă în sare, și le-au dat o mâncare bogată în sare pentru a face o paralelă cu consumul nostru tipic.

Ei au descoperit nu numai că nivelurile hormonilor de stres în repaus au crescut, dar și că răspunsul hormonal al șoarecilor la stresul de mediu a fost dublu față de cel al șoarecilor cu o alimentație normală. În mod crucial, sarea a crescut activitatea genelor responsabile pentru proteinele cerebrale care controlează răspunsul organismului la stres. Experții spun că sunt deja în curs de desfășurare studii suplimentare pentru a înțelege dacă un consum ridicat de sare duce la alte modificări comportamentale, cum ar fi anxietatea și agresivitatea. Așadar, afectează sarea nu doar sănătatea fizică, ci și pe cea mentală?

Suntem ceea ce mâncăm, iar înțelegerea modului în care alimentele bogate în sare ne modifică sănătatea mentală este un pas important pentru îmbunătățirea stării de bine”, comentează profesorul Matthew Bailey de la Centrul pentru Științe Cardiovasculare al Universității Edinburgh.

Știm că un consum prea mare de sare ne dăunează inimii, vaselor de sânge și rinichilor. Acest studiu ne spune acum că un nivel ridicat de sare în alimentația noastră modifică și modul în care creierul nostru gestionează stresul.”