• Rezultatele sugerează că medicii ar trebui să depisteze anxietatea generală a femeilor la începutul sarcinii.
  • Cercetătorii au măsurat, de asemenea, anxietatea în diferite momente ale sarcinii, de la începutul până la sfârșitul sarcinii și cel mai adesea în al doilea trimestru.
  • Anxietatea generală din primul trimestru a contribuit la riscul de naștere timpurie.

Femeile care se confruntă cu anxietate în legătură cu sarcina nasc mai devreme, în medie, decât cele care nu se confruntă cu ea, potrivit cercetătorilor americani. Studiul lor, publicat în revista Health Psychology, ar putea ajuta medicii să înțeleagă când și cum să depisteze cel mai bine anxietatea în timpul sarcinii pentru a preveni nașterea prematură.

Cercetări anterioare au constatat că până la una din patru femei însărcinate prezintă simptome de anxietate crescute clinic și că anxietatea poate fi un factor de risc pentru nașterea prematură (înainte de 37 de săptămâni de sarcină). Cu toate acestea, aceste studii au folosit o varietate de măsuri ale anxietății și au analizat atât anxietatea generală, cât și anxietatea specifică sarcinii, care include îngrijorările legate de naștere, de creșterea copilului și de sănătatea acestuia. Cercetătorii au măsurat, de asemenea, anxietatea în diferite momente ale sarcinii, de la începutul până la sfârșitul sarcinii și cel mai adesea în al doilea trimestru.

Pentru a sorta aceste efecte diferite ale momentului și ale tipului de anxietate, cercetătorii au examinat datele unui eșantion divers de 196 de femei însărcinate din Denver și Los Angeles care au luat parte la studiul Healthy Babies Before Birth. 45% dintre femei s-au identificat ca fiind albe non-hispanice, 36% ca fiind albe hispanice, 10% ca fiind asiatice și 9% ca fiind de culoare sau afro-americane.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Cercetătorii le-au administrat femeilor patru scale diferite de anxietate, atât în primul, cât și în cel de-al treilea trimestru de sarcină. Una dintre ele a fost un filtru de cinci întrebări pentru anxietatea generală și trei au fost specifice sarcinii: o scală de 10 întrebări și una de patru întrebări pentru anxietatea legată de sarcină și o evaluare cu nouă întrebări a unei game mai largi de factori de stres legați de sarcină, cum ar fi îngrijirea medicală și grijile legate de îngrijirea unui nou-născut.

Cercetătorii au constatat că scorurile participanților la toate cele trei scale de anxietate legată de sarcină erau legate între ele, sugerând că scalele măsoară același lucru de bază. De asemenea, au constatat că anxietatea legată de sarcină în al treilea trimestru a fost cel mai puternic asociată cu nașterile mai devreme. Cu toate acestea, anxietatea generală din primul trimestru a contribuit, de asemenea, la riscul de naștere timpurie.

O posibilitate, potrivit cercetătorilor, este că anxietatea generală la începutul sarcinii ar putea predispune femeile să fie anxioase mai târziu, în timpul sarcinii, în legătură cu aspecte precum riscurile medicale, copilul, travaliul și nașterea, precum și rolul de părinte. Rezultatele s-au menținut chiar și atunci când au fost ajustate în funcție de riscul medical real al sarcinilor femeilor.

Deși nu toate femeile care încep sarcina cu simptome de anxietate generală vor prezenta mai târziu anxietate specifică sarcinii, rezultatele noastre sugerează că femeile care urmează această evoluție sunt susceptibile de a fi deosebit de expuse riscului de a naște mai devreme, a declarat autorul principal, Dr. Christine Dunkel Schetter, de la Universitatea California Los Angeles.

Rezultatele sugerează că medicii ar trebui să depisteze anxietatea generală a femeilor la începutul sarcinii, a spus Dunkel Schetter, la fel cum depistează în mod obișnuit depresia, și că femeile care au un scor ridicat ar putea fi monitorizate pentru creșterea anxietății și o posibilă intervenție mai târziu în timpul sarcinii. Ea a adăugat că cercetările ulterioare ar trebui să continue pentru a explora motivele pentru care anxietatea în timpul sarcinii este legată de momentul nașterii, inclusiv modificările neuroendocrine legate de stres, inflamația și comportamentele de sănătate.

Creșterea preciziei în înțelegerea noastră atât a riscurilor, cât și a mecanismelor efectelor anxietății de sarcină asupra duratei gestaționale poate îmbunătăți capacitatea noastră de a dezvolta, testa și implementa intervenții pentru a aborda problema urgentă de sănătate publică a nașterii premature, a spus ea.