• Reducerea expunerii la BPA prin utilizarea sticlelor din oțel inoxidabil sau sticlă și a dozelor fără BPA poate reduce riscul de diabet.
  • Constatările sunt primele care oferă dovezi că administrarea substanțelor chimice crește riscul de diabet de tip 2.
  • Un alt studiu a constatat că sticlele de plastic expuse la lumină pot elibera compuși organici toxici, evidențiind nevoia unor reglementări industriale mai stricte.

Un nou studiu revoluționar a găsit dovezi directe care leagă un ingredient chimic cheie al sticlelor de plastic de un risc mai mare de diabet de tip 2, conform The Independent.

Studiul, publicat în revista Diabetes, a constatat că substanța chimică BPA utilizată la fabricarea ambalajelor pentru alimente și băuturi, inclusiv a sticlelor de apă din plastic, poate reduce sensibilitatea la hormonul insulină, care reglează metabolismul zahărului din organism.

Constatările, care urmează să fie prezentate la sesiunile științifice din 2024 ale Asociației Americane pentru Diabet, solicită Agenției pentru Protecția Mediului (EPA) din SUA să reconsidere limitele de siguranță pentru expunerea la BPA în sticle și recipiente alimentare.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Studiile anterioare au arătat deja că substanța chimică Bisfenol A utilizată pentru fabricarea plasticului și a rășinilor epoxidice ar putea perturba hormonii la om. Deși cercetările au legat BPA de diabet, niciun studiu anterior nu a evaluat în mod direct dacă administrarea acestei substanțe chimice la oameni crește acest risc la adulți.

„Constatările sunt primele care oferă dovezi că administrarea de BPA poate crește riscul de diabet de tip 2”, au declarat oamenii de știință de la Universitatea Politehnică de Stat din California.

În cadrul studiului, cercetătorii au repartizat aleatoriu 40 de adulți sănătoși pentru a primi fie un placebo, fie aproximativ 50 de micrograme pe kg de greutate corporală de BPA zilnic. Această doză de BPA este cantitatea clasificată în prezent ca fiind sigură de EPA.

Cei cărora li s-a administrat BPA au fost mai puțin receptivi la insulină după 4 zile, în timp ce această schimbare a fost observată la participanții din grupul placebo.

„Aceste rezultate sugerează că poate doza sigură EPA din SUA ar trebui reconsiderată și că furnizorii de asistență medicală ar putea sugera aceste modificări pacienților”, au avertizat cercetătorii.

Reducerea expunerii la BPA prin abordări precum utilizarea sticlelor din oțel inoxidabil sau sticlă și a dozelor fără BPA poate reduce riscul de diabet, au spus ei. Sticlele din plastic sunt omniprezente în întreaga lume datorită confortului lor, dar un număr tot mai mare de cercetări ridică semne de întrebare cu privire la impactul asupra sănătății al componentelor lor chimice.

Un alt studiu, publicat recent în revista Eco-Environment & Health, a constatat că sticlele de apă din plastic expuse la lumina soarelui ar putea elibera substanțe chimice nocive. Această cercetare a evaluat compușii organici volatili, sau COV, eliberați de șase tipuri de sticle de apă din plastic supuse la lumina soarelui.

S-a constatat că unele tipuri de sticle eliberează compuși organici foarte toxici, inclusiv substanțe chimice cunoscute ca fiind cancerigene, precum n-hexadecanul, ceea ce evidențiază riscuri grave pentru sănătate. Aceste constatări solicită reglementări industriale mai stricte pentru a asigura reducerea expunerii la aceste substanțe chimice nocive.

„Acesta este doar începutul evidențierii nevoii de recomandări și politici de sănătate publică în cunoștință de cauză”, a declarat Robert Gabbay, Chief Scientific and Medical Officer al Asociației Americane pentru Diabet (ADA).

Citește și