• Până în 2050, se estimează că numărul persoanelor care trăiesc cu demență la nivel mondial va crește la 152 de milioane.
  • Este important să faci tot ce poți pentru a reduce riscul de a dezvolta această afecțiune degenerativă a creierului, iar un nou studiu a constatat că abținerea de la alcool nu este soluția.
  • Cercetările au descoperit că principalele obiceiuri de viață pot avea un impact important asupra riscului de a dezvolta demență la o vârstă mai înaintată.

Vârsta este cel mai mare factor de risc pentru Alzheimer, ceea ce înseamnă că, cu cât o persoană trăiește mai mult, cu atât mai mult timp are la dispoziție pentru a se dezvolta demența. Potrivit Societății Alzheimer, în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 65 și 69 de ani, aproximativ două persoane din 100 suferă de Alzheimer.

Acest risc crește apoi pe măsură ce o persoană îmbătrânește, dublându-se aproximativ la fiecare cinci ani după aceea. În cazul persoanelor cu vârsta de peste 90 de ani, aproximativ 33 din 100 de persoane suferă de demență.

Cercetările au descoperit că principalele obiceiuri de viață pot avea un impact important asupra riscului de a dezvolta demență la o vârstă mai înaintată – abstinența de alcool prezentând o legătură surprinzătoare. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea New South Wales din Sydney, Australia, și publicat în Journal Addiction, a investigat modul în care abținerea de la alcool afectează riscul de demență.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cercetătorii au analizat în continuare 15 studii, inclusiv date de la 24.478 de participanți, analizând o posibilă legătură între consumul de alcool și demență. Participanții au fost împărțiți în non-consumatori, consumatori ocazionali (1,3 g de etanol pe zi), consumatori ușori până la moderați (1,3 g până la 25 g pe zi), consumatori moderați până la mari consumatori (25 g până la 45 g pe zi) și consumatori mari (mai mult de 45 g pe zi).

Cât de mult alcool este recomandat pe zi?

Aceștia au observat că persoanele care s-au abținut de la consumul de alcool au fost mai predispuse să dezvolte demență, după cum s-a observat la 2.124 de participanți, și au concluzionat că un consum moderat de alcool ar putea contribui la îmbunătățirea sănătății creierului.

În ceea ce privește numărul de băuturi, cercetătorii au descoperit un punct sensibil de aproximativ două halbe de bere pe zi, observând că participanții au avut cu o treime mai puține șanse de a dezvolta demență decât abstinenții. Această concluzie a fost observată și într-un studiu olandez din 2002, care a constatat că una până la trei beri pe zi ar putea reduce riscul de Alzheimer la persoanele de 55 de ani și mai în vârstă.

„Riscul crescut asociat cu abținerea a fost evident atât în subeșantioane de bărbați și femei, cât și la foștii băutori și la cei care s-au abținut toată viața”, a notat cercetarea.

În rândul consumatorilor actuali din populația generală, nu a existat nici o dovadă consistentă care să sugereze că cantitatea de alcool consumată mai târziu în viață a fost asociată în mod semnificativ cu riscul de demență. În timp ce constatările actuale sunt relevante pentru majoritatea consumatorilor în vârstă din populația generală, studiul actual nu oferă dovezi cu privire la relațiile dintre riscul de demență și consumul mai mare de alcool sau tulburarea de consum de alcool, care sunt relativ rare în populația generală.”

Potrivit Serviciului Național de Sănătate Publică, bărbații și femeile sunt sfătuiți să nu consume mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână, în mod regulat.