STUDIU. Este puțin probabil ca majoritatea copiilor din ziua de azi să trăiască până la 100 de ani

Gerontologul Jay Olshansky își exprimă frecvent opiniile despre longevitatea umană, având în vedere previziunile sale din urmă cu decenii. El a anticipat că, în medie, copiii vor trăi până la 85 de ani, cu o șansă de 1% până la 5% de a ajunge la 100 de ani. Deși mulți nu au acceptat aceste previziuni, Olshansky a demonstrat că progresele în speranța de viață s-au diminuat, scrie CNN.

Într-o analiză recentă, el și colegii săi au publicat date privind longevitatea în mai multe țări, arătând că doar 5,1% dintre fetele născute în 2019 au șanse să împlinească 100 de ani, iar pentru băieți procentul este de 1,8%. Olshansky subliniază că, deși speranța de viață continuă să crească, ritmul este mult mai lent comparativ cu decadelor anterioare.

El explică faptul că îmbătrânirea, un proces inevitabil, este acum principalul obstacol în calea extinderii duratei de viață. Deși progresele în medicina modernă au contribuit la creșterea numărului de oameni care trăiesc în anii 70 și 80, numeroasele boli care apar odată cu îmbătrânirea complică situația. Olshansky afirmă că o soluție reală pentru a depăși acest plafon de longevitate ar necesita încetinirea procesului de îmbătrânire.

De asemenea, el abordează impactul creșterii obezității și al bolilor asociate asupra longevității, observând că obezitatea contribuie la o serie de afecțiuni grave. În ciuda progreselor medicale, obezitatea ar putea face ca viitoarele generații să aibă o durată de viață mai scurtă decât părinții lor.

Olshansky rămâne optimist cu privire la viitor, menționând cercetările recente care sugerează posibilitatea încetinirii îmbătrânirii biologice la diverse specii. Totuși, el subliniază că progresele realizate pe animale nu se traduc neapărat în beneficii echivalente pentru oameni. El subliniază importanța concentrării asupra extinderii sănătății, nu doar asupra duratei de viață, avertizând că o creștere a speranței de viață fără o sănătate corespunzătoare ar putea aduce mai multe probleme decât soluții.

Exit mobile version