• Conform unui nou studiu publicat în Nature, fumatul are efecte dăunătoare asupra răspunsului imun, chiar și după ce încetezi să fumezi.
  • Deși cei care renunță la fumat își recâștigă în mare măsură funcția normală a sistemului imunitar pentru a monta răspunsuri rapide și generale înnăscute, apărarea T-cell adaptativă rămâne afectată pe termen lung.
  • Studiul subliniază importanța evitării fumatului, evidențiind că, chiar și renunțarea la fumat poate lăsa urme durabile asupra răspunsului imun al organismului.

Publicațiile de sănătate publică ne-au sfătuit de ani de zile că dacă fumezi, ar trebui să renunți. Și dacă nu fumezi, nu începe. Dar un nou studiu sugerează că fumatul ar putea fi chiar mai dăunător decât am crezut, relatează STAT.

Oamenii care renunță la fumat își recâștigă curând funcția normală a puterii sistemului lor imunitar de a monta răspunsuri rapide și generale, înnăscute, la bacterii sau viruși. Dar cercetătorii au constatat și că apărările mai lente, mai țintite, ale celulelor T adaptative, amintite de la patogenii trecuți, nu s-au întors atât de curând după ultimul țigară.

Aceste rezultate provin din proiectul Milieu Intérieur, un studiu pe termen lung al persoanelor sănătoase din Franța care explorează impactul factorilor de mediu asupra răspunsurilor imune. Pentru acest studiu, 1.000 de participanți au răspuns la chestionare despre 136 de factori dietetici, de stil de viață, demografici și socio-economici.

Recomandări

KATE ÎMPLINEȘTE 43 DE ANI
NE ÎNȚELEGEM ȘI NOI?
UE SUSȚINE UCRAINA ȘI FĂRĂ SUA
VOTĂM DIN AN ÎN PAȘTI
ACUZAȚII DIN GROENLANDA
UCRAINA VREA LOCUL UNGARIEI

De asemenea, ei au dat mostre de sânge pentru teste de laborator în care oamenii de știință au stimulat producția a 13 citokine, molecule implicate în apărarea imună a organismului, în răspuns la 12 proteine active în infecțiile microbiene și virale.

Trei factori s-au evidențiat ca fiind importanți în variabilitatea răspunsurilor imune: fumatul, indicele de masă corporală și infecția cu citomegalovirus (un membru al familiei herpesului).

Persoanele care fumau prezentau răspunsuri inflamatorii crescute, însă aceste niveluri mai ridicate erau tranzitorii, scăzând după încetarea fumatului. Însă efectele asupra răspunsului adaptativ au persistat mulți ani după renunțarea la fumat, modificând nivelurile de citokine eliberate după infecție sau alte provocări imune.

„Toți știm că fumătorii sunt predispuși la anumite infecții. Acest lucru merge dincolo de aceasta,” a declarat William Schaffner, un clinician, epidemiolog și profesor de boli infecțioase la Centrul Medical Universitar Vanderbilt.

Citește și