• Chiar dacă utilizarea THC și a genisteinei nu a fost încă testată pe oameni, cercetătorii sugerează că această combinație ar putea permite consumatorilor de canabis medical să se bucure în continuare de efectele benefice ale medicamentului fără a le crește susceptibilitatea la boli de inimă.
  • Pentru a investiga eficacitatea compusului, echipa de oameni de știință a hrănit șoareci cu o dietă bogată în grăsimi, care fuseseră crescuți pentru a avea un nivel ridicat de colesterol.
  • Cercetătorii au descoperit că efectele negative ale THC asupra vaselor de sânge sunt mediate prin intermediul receptorului canabinoid 1.

Conform unui nou studiu publicat în revista Cell, consumatorii obișnuiți de droguri ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă sau de a suferi un atac de cord. Cercetătorii au descoperit că fumatul unui joint de canabis declanșează o creștere rapidă a compușilor proinflamatori care pot afecta vasele de sânge – dar o moleculă din soia poate ajuta la atenuarea acestor daune.

În ciuda interesului tot mai mare pentru canabisul medical, efectele medicamentului asupra sănătății cardiovasculare sunt în mare parte necunoscute. Pentru a face lumină în această privință, autorii studiului au analizat dosarele medicale a 157.331 de persoane din Marea Britanie, inclusiv 34.878 care au recunoscut că au consumat canabis.

Dintre acestea, 11.914 au afirmat că ingerau drogul mai mult de o dată pe lună. În general, acești consumatori lunari aveau cu 16% mai multe șanse să fi suferit un atac de cord și erau, de asemenea, mai predispuși la atacuri de cord premature înainte de vârsta de 50 de ani.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cercetătorii au analizat apoi probe de sânge de la 18 persoane imediat după ce au fumat un joint, constatând că citokinele proinflamatorii au crescut în 90 de minute. Acești compuși sunt puternic implicați în ateroscleroză, îngroșarea pereților vaselor de sânge din cauza acumulării de plăci de grăsime.

După ce au aplicat THC – ingredientul psihoactiv din canabis – pe celule endoteliale umane izolate, autorii au descoperit că acest compus a suprimat, de asemenea, genele antioxidante, contribuind astfel și mai mult la inflamația din interiorul mucoasei vaselor de sânge.

Comentând aceste descoperiri, autorul studiului, Mark Chandy, a explicat că „pe măsură ce tot mai multe state legalizează consumul de marijuana, mă aștept să începem să vedem o creștere a numărului de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale în următorii ani”, adăugând că „expunerea la THC inițiază o cascadă moleculară dăunătoare în vasele de sânge”.

Cercetătorii au descoperit că efectele negative ale THC asupra vaselor de sânge sunt mediate prin intermediul receptorului canabinoid 1 (CB1). Pentru a investiga eficacitatea compusului, echipa a hrănit șoareci cu o dietă bogată în grăsimi, care fuseseră crescuți pentru a avea un nivel ridicat de colesterol. Adăugarea unei doze standard de THC în dieta rozătoarelor a făcut ca acestea să dezvolte plăci mai mari în vasele lor de sânge, însă tratamentul cu genisteină a împiedicat această creștere a dimensiunii plăcilor.