• Se știe deja că prevalența crescândă a alimentelor ultra-procesate în întreaga lume contribuie în mod direct la înmulțirea cazurilor de obezitate și a altor efecte mentale și metabolice asupra consumatorilor de toate vârstele
  • O echipă de cercetători a descoperit acum că, fie și în cantități reduse, alimentele ultra-procesate au un impact negativ clar asupra creșterii scheletului
  • Se estimează că până la 70% din consumul caloric al copiilor provine din alimente ultra-procesate

O echipă de cercetători de la Universitatea Ebraică din Ierusalim a demonstrat legătura dintre alimentele ultra-procesate și calitatea deficitară a oaselor, dezvăluind efectele dăunătoare pe care aceste alimente le au, în special, asupra sănătății copiilor aflați în anii de dezvoltare, scrie MedicalExpress.

Studiul, condus de profesorul Efrat Monsonego-Ornan și dr. Janna Zaretsky de la Departamentul de Biochimie, Știința Alimentelor și Nutriție de la Facultatea de Agricultură a Universității, a fost publicat în revista Bone Research și este primul studiu cuprinzător despre efectul produselor alimentare disponibile pe scară largă asupra dezvoltării scheletului.

Alimentele ultra-procesate – denumite și junk food – sunt produse alimentare care suferă mai multe etape de procesare și conțin ingrediente ne-dietetice. Sunt populare în rândul consumatorilor deoarece sunt ușor accesibile, relativ ieftine și pot fi consumate direct din pachet. Prevalența crescândă a acestor produse în întreaga lume a contribuit în mod nemijlocit la înmulțirea cazurilor de obezitate și a altor efecte mintale și metabolice asupra consumatorilor de toate vârstele.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Se estimează că până la 70% din consumul caloric al copiilor provine din alimente ultra-procesate. În timp ce numeroase studii au abordat impactul negativ general al mâncării fast food, puține s-au concentrat asupra efectelor directe ale acesteia asupra dezvoltării copiilor, în special a copiilor mici.

Chiar și în cantități reduse, alimentele ultra-procesate afectează creșterea scheletului copiilor

Studiul efectuat de Universitatea Ebraică oferă prima analiză cuprinzătoare a modului în care aceste alimente afectează dezvoltarea scheletului. Studiul a fost realizat pe rozătoare de laborator, ale căror schelete se aflau în stadiu de creștere post-embrionar. Rozătoarele care au fost hrănite cu alimente ultra-procesate au suferit întârzieri de creștere, iar rezistența lor osoasă a fost afectată negativ.

În cadrul examinării histologice, cercetătorii au detectat un nivel ridicat de acumulare de cartilaj în plăcile de creștere ale rozătoarelor, care reprezintă „motorul” creșterii osoase. Mai mult, cercetătorii au descoperit că profilul genetic de ARN al celulelor cartilajului prezentau caracteristici de dezvoltare osoasă deficitară.

Echipa a analizat apoi modul în care obiceiurile alimentare specifice pot afecta dezvoltarea osoasă. „Am împărțit aportul nutrițional săptămânal al rozătoarelor – 30% dintr-o dietă „controlată” și 70% din alimente ultra-procesate”, a spus Monsonego-Ornan. Concluzia a fost că, „până și în cantități reduse, alimentele ultra-procesate pot avea un impact negativ clar asupra creșterii scheletului”.

Aceste descoperiri sunt foarte importante, deoarece copiii și adolescenții consumă acest tip de alimente în mod regulat, 50% dintre copiii americani consumă alimente de tip junk food în fiecare zi, a adăugat Monsonego-Ornan. „Când Carlos Monteiro, unul dintre cei mai importanți experți mondiali în nutriție, a spus că niciun aliment ultra-procesat nu este sănătos, avea în mod evident dreptate. Chiar dacă reducem grăsimile, nitrații și alte substanțe nocive cunoscute, aceste alimente posedă încă atributele lor dăunătoare. Fiecare parte a corpului este expusă acestor daune și, în mod sigur, sistemele care se află în etape critice de dezvoltare„.