• Riscul de spitalizare există în condițiile în care doar 20% dintre adulții din SUA primesc doza de rapel: „Absorbția a fost destul de scăzută”.
  • Adulții care nu sunt la zi cu dozele de rapel ale vaccinului COVID-19 ar putea avea o protecție rămasă relativ mică”.
  • Studiul s-a întins pe mai multe state.

Adulții care nu sunt la zi cu dozele de rapel ale vaccinului COVID-19 ar putea avea „o protecție rămasă relativ mică” împotriva spitalizării în comparație cu cei care nu au fost vaccinați deloc, sugerează un nou studiu al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), scrie FoxNews.

Studiul s-a întins pe mai multe state și a examinat peste 85.000 de spitalizări ale persoanelor cu „boală asemănătoare cu COVID”.

Dr. Shana Johnson, medic de medicină fizică și reabilitare din Scottsdale, Arizona, nu a fost implicată în studiul CDC, dar a analizat concluziile acestuia. Vestea bună, a spus Johnson, este că vaccinul bivalent cu ARNm protejează împotriva celor mai grave rezultate ale COVID-19, inclusiv spitalizarea și boala critică (internarea la terapie intensivă și decesul), a spus Johnson. Vestea mai puțin bună: Durata protecției nu a fost mare, a remarcat ea.

Recomandări

TOM CRUISE E PREMIAT
CINE L-A UCIS PE KIRILLOV
IAȘUL- CENTRU AL CUANTICII?
NOUL PROGRAM DE GUVERNARE
DEZVĂLUIRILE PAPEI
COMISIA CONTRA TIKTOK

Declarațiile lui Johnson

„În cazul adulților, eficacitatea vaccinului a scăzut de la 62% la două luni după vaccinare la 24% la patru până la șase luni pentru protecția împotriva spitalizării COVID-19″, a spus Johnson. „Durabilitatea a fost mai bună pentru prevenirea bolii critice COVID-19, la 50% la patru până la șase luni după vaccinare”.

Vaccinul s-a dovedit a fi eficient pentru perioade mai lungi la persoanele fără afecțiuni imunocompromițătoare (sisteme imunitare slăbite).

„Efectul vaccinului asupra diminuării severității sau prevenirii COVID-19 de lungă durată nu este pentru totdeauna. Aceste date susțin recomandările actualizate care permit doze suplimentare opționale de vaccin bivalent COVID-19 pentru anumite populații cu risc ridicat”, a declarat CDC într-o discuție despre rezultatele studiului pe site-ul său. „Toate persoanele eligibile ar trebui să rămână la zi cu vaccinurile COVID-19 recomandate.”

Doar 20% dintre adulții din SUA primesc doze de rapel

În ciuda recomandării CDC din septembrie 2022, conform căreia toate persoanele vaccinate cu vârsta de 12 ani și peste ar trebui să primească o doză de rapel, marea majoritate a americanilor nu au primit-o. La 10 mai 2023, doar unul din cinci (20,5%) adulți americani (20,5%) primise o doză de rapel bivalentă. Majoritatea acestui grup primise ultima doză de vaccin cu mai mult de un an în urmă, a raportat CDC în concluziile studiului.

„Absorbția a fost destul de scăzută”, a declarat Dr. Marc Siegel, profesor de medicină la NYU Langone Medical Center. „Este complet logic ca adulții – în special cei din grupurile cu risc ridicat, inclusiv cei în vârstă și cei cu boli cronice – să aibă un vaccin bivalent dacă nu au avut deja unul”.

Dr. Siegel nu a fost implicat în studiul CDC.

„COVID este încă printre noi”

În timp ce cazurile și decesele continuă să scadă în SUA, Siegel a avertizat că „COVID este încă printre noi”, citând focarul „uriaș” care are loc în prezent în China.

„Aici, în SUA, cu subvariantele XBB încă predominante, avem mult mai multă imunitate a populației decât în China”, a precizat el. „Această imunitate se datorează atât infecției anterioare, cât și vaccinării. Dar efectul vaccinului asupra scăderii severității sau prevenirii COVID de lungă durată nu este pentru totdeauna – după un an, acest efect a scăzut cu siguranță în mod semnificativ”, a mai spus el.

Vaccinul oferă o „acoperire mai largă”

„Acest studiu a analizat durabilitatea, sau cât timp vaccinul bivalent cu ARNm protejează oamenii de spitalizare și de boli critice de la COVID-19″, a declarat Johnson

Ceea ce studiul nu a evaluat a fost infecția anterioară cu COVID-19 sau imunitatea naturală, a explicat ea: „Autorii notează că, deoarece o mare parte a populației a experimentat COVID-19, au un anumit nivel de protecție din partea imunității naturale, dar vaccinul oferă un beneficiu suplimentar. Imunitatea naturală conferă un beneficiu, dar vaccinul oferă o acoperire mai largă, care protejează împotriva mai multor variante”.

Citește și