• Dacă doriți să vă treziți mai pregătiți pentru a începe ziua, încercați un truc de somn: purtați o mască de somn.
  • „Lumina ambientală poate afecta structura și ritmul somnului”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată.
  • Acest studiu arată că o mască de somn poate crește beneficiile somnului.

Dacă doriți să vă treziți mai pregătiți pentru a începe ziua, încercați un truc de somn: purtați o mască de somn. Blocarea luminii ambientale în timp ce dormiți poate îmbunătăți vigilența și memoria a doua zi, potrivit unui studiu la care au participat 122 de persoane în cadrul a două experimente.

Autorii studiului, de la instituții din Marea Britanie, Italia și SUA, spun că aceasta este o dovadă în plus a legăturii dintre lumină și somn, și că controlul celei dintâi poate ajuta la controlul celei de-a doua.

„Lumina ambientală poate afecta structura și ritmul somnului”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată. Am investigat modul în care purtarea unei măști de somn care blochează lumina în timpul somnului de noapte afectează memoria și vigilența, schimbări care ar putea fi benefice pentru sarcinile de zi cu zi, cum ar fi învățarea sau șofatul.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

În primul experiment, 89 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani au fost rugați să poarte o mască pentru ochi în timp ce dormeau timp de o săptămână, înainte de a se culca fără ea sau de a purta o mască pentru ochi cu găuri (pentru a lua în considerare posibilul efect de disconfort al purtării unei măști pentru ochi) în săptămâna următoare.

Testele de laborator efectuate în ultimele două zile ale fiecărei săptămâni au arătat că participanții au obținut rezultate mai bune la o sarcină de asociere de perechi de cuvinte, care măsoară capacitatea lor de a-și aminti evenimente și experiențe, după ce și-au acoperit ochii în timp ce dormeau. De asemenea, aceștia au avut performanțe mai bune la un test care măsura timpul de reacție.

În cadrul celui de-al doilea experiment, 33 de voluntari adulți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani au fost echipați cu măști de somn, dispozitive pentru a măsura intensitatea luminii la trezire și o bandă pentru a măsura activitatea cerebrală în timp ce dormeau. Pentru a se obișnui cu condițiile, participanții au dormit cu o mască intactă într-o noapte și cu o mască găurită în a doua noapte. Apoi au dormit două nopți în aceleași condiții, dar de data aceasta cu teste suplimentare.

Încă o dată, sarcina de potrivire a cuvintelor a arătat că purtarea unei măști pentru ochi a ajutat la absorbția de noi informații și la formarea unor amintiri proaspete… În plus, datele arată că există o legătură între purtarea unei măști pentru ochi și un somn cu unde lente mai lung, despre care se știe că este important pentru îmbunătățirea memoriei.

Acest lucru indică faptul că purtarea unei măști de ochi în timpul somnului este un comportament eficient, rentabil și neinvaziv care poate aduce beneficii funcției cognitive și poate avea un impact măsurabil asupra vieții de zi cu zi”, au scris cercetătorii.

Potrivit chestionarelor completate de voluntarii din ambele experimente, purtarea măștii nu a afectat timpul sau durata somnului, astfel că este puțin probabil ca acești factori să influențeze rezultatele testului, potrivit Science Alert.

Studiu după studiu arată cât de important este somnul pentru bunăstarea și sănătatea noastră generală. Acesta ne poate ajuta să ne menținem în formă, poate afecta procesarea emoțională în creier și chiar ne poate influența modelele de comunicare. Acest studiu arată că o mască de somn poate crește beneficiile somnului. Având în vedere că multe dintre sarcinile noastre zilnice necesită vigilență și îmbunătățirea memoriei, ar putea merita să luați în considerare includerea unei măști de somn în rutina dumneavoastră nocturnă.

Având în vedere climatul actual al monitorizării somnului și al îmbunătățirii cognitive, constatările noastre sugerează că masca de ochi este o modalitate simplă, rentabilă și neinvazivă de a obține mai mult de la o noapte de somn”, au scris cercetătorii.