• „Memoria este modelată de ceea ce ne așteptăm să vedem, încă de la formarea primei urme de memorie.”
  • Oamenii își pot aminti greșit evenimentele, adesea în câteva secunde, și își pot remodela amintirile pentru a se potrivi cu așteptările lor, potrivit unui nou studiu.
  • Studii anterioare au arătat că percepția oamenilor asupra mediului înconjurător poate fi modelată de așteptările lor, ceea ce poate duce la iluzii.

În noul studiu despre memoria pe termen scurt, publicat miercuri în revista PLOS, cercetătorii au descoperit că așteptările interne ale oamenilor pot remodela percepțiile lor chiar și pentru perioade scurte de timp. Cercetarea a arătat că, în intervalul scurt de timp de una sau două secunde, oamenii pot trece de la a descrie cu încredere ceea ce se afla de fapt acolo la a raporta în mod greșit și cu încredere ceea ce se așteptau să fie acolo în schimb, scrie The Independent.

Oamenii își pot aminti greșit evenimentele, adesea în câteva secunde, și își pot remodela amintirile pentru a se potrivi cu așteptările lor, potrivit unui nou studiu care oferă mai multă atenție asupra acestor aspecte în memoria pe termen scurt. Cercetările au arătat, de asemenea, că amintirile pe termen lung ale oamenilor pot fi modelate pentru a se potrivi cu așteptările lor, generând uneori amintiri false.


Cu toate acestea, se presupune, în general, că amintirile pe termen scurt formate din percepția de acum doar una sau două secunde reprezintă cu exactitate mediul înconjurător, au declarat oamenii de știință, inclusiv cei de la Universitatea din Amsterdam, Olanda. Chiar și pe intervale de timp atât de scurte, este posibil ca memoria umană să nu fie complet fiabilă din cauza iluziilor memoriei pe termen scurt (STM), au declarat oamenii de știință.

Recomandări

NU AJUNG ACASĂ!
TRUMP O ATACĂ PE CHENEY
SARKOZY E CONDAMNAT
USR VREA DEMISIA
IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA

Ce spun oamenii de știință

În noul studiu, oamenii de știință au efectuat patru experimente pentru a testa acest lucru.

În primul experiment, participanții au fost testați pentru a se asigura că pot îndeplini sarcini de bază ale memoriei vizuale și apoi li s-a prezentat un cerc de șase sau opt litere în care unul sau două caractere se aflau în orientarea lor în oglindă. Apoi, ca o distragere a atenției, participanților li s-a arătat un al doilea cerc de caractere pe care trebuiau să le ignore. În continuare, aceștia trebuiau să selecteze o formă țintă dintr-o listă de opțiuni care se afla într-o anumită locație în primul cerc și, de asemenea, să evalueze cât de încrezători erau în această alegere.

Cercetătorii au constatat că participanții au raportat în mod constant cu un grad ridicat de încredere că au văzut omologul real al unei litere în oglindă. Oamenii de știință au declarat că greșeala a fost determinată de cunoștințele anterioare ale participanților despre alfabet care le formau așteptările și nu datorită asemănărilor dintre forme. „Aceste iluzii de memorie par să fie rezultatul cunoașterii lumii și nu al asemănărilor vizuale”, au scris cercetătorii în studiu. Alte experimente au arătat, de asemenea, că amintirile iluzorii de la litere pseudo-la-reale sunt mai răspândite decât amintirile iluzorii de la litere reale la litere pseudo-reale.” „Luate împreună, rezultatele arată, astfel, că cunoașterea lumii poate modela memoria chiar și atunci când amintirile abia s-au format”, au notat cercetătorii.

Descoperirile au arătat că amintirile iluzorii pot apărea chiar și atunci când stimulul vizual a fost pierdut din vedere doar pentru perioade foarte scurte de timp, sugerând că până și cele mai recente amintiri ale oamenilor sunt susceptibile de amintiri iluzorii.

Citește și: