• Microplasticul a fost găsit în fiecare placentă umană testată.
  • Cercetările arată că microplasticele pot avea efecte negative asupra dezvoltării fetale și a sănătății mamelor.
  • Noua tehnică de detecție cu rezoluție înaltă a fost utilizată pentru a identifica microplasticele în placenta.

Au trecut mai bine de trei ani de când oamenii de știință au descoperit pentru prima dată microplastice în patru placente umane diferite, iar se pare că aceasta este doar vârful aisbergului, conform Science Alert.

Câțiva ani mai târziu, la începutul anului 2023, cercetătorii au anunțat că au găsit particule microscopice de deșeuri din plastic în nu mai puțin de 17 placente diferite. Până la sfârșitul anului 2023, un studiu local în Hawaii a analizat 30 de placente donate între 2006 și 2021, constatând o creștere semnificativă a contaminării cu plastic de-a lungul timpului.

Utilizând o nouă tehnică, cercetătorii au identificat acum particule și fibre de plastic cu dimensiuni mai mici de un micron în cea mai mare mostră de placente testate până acum. În toate cele 62 de mostre de țesut studiate, echipa a descoperit microplastice. Aceste concentrații au variat între 6.5 și 685 de micrograme pe gram de țesut, mult mai mari decât nivelurile găsite în sângele uman.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Nimeni nu știe încă ce face această poluare cu plastic – dacă face ceva – pentru sănătatea fătului sau a mamei. În timp ce microplasticele au fost găsite în fiecare organ major al corpului uman, inclusiv creierul, este necunoscut dacă acești poluanți sunt vizitatori temporari sau amenințări permanente și acumulatoare pentru sănătate.

Pe măsură ce poluarea cu plastic continuă să se înrăutățească, contaminarea placentelor este pe cale să crească și mai mult, deoarece oamenii respiră și ingerează mai mult plastic ca niciodată.

„Doza face otrava,” explică biologul Matthew Campen de la Universitatea din New Mexico.

„Dacă doza continuă să crească, începem să ne îngrijorăm. Dacă vedem efecte asupra placentelor, atunci toată viața mamiferelor pe această planetă ar putea fi afectată. Asta nu e bine.”

Citește și