• Un nou studiu finanțat parțial de producătorul de ciocolată Mars Inc. nu a constatat nici un beneficiu pentru persoanele în vârstă în urma administrării unui supliment din extract de cacao, în ciuda cercetărilor anterioare care sugerează că acesta ar putea fi benefic pentru memorie și raționament.
  • Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că persoanele în vârstă își pot îmbunătăți funcționarea intelectuală și se pot proteja împotriva declinului cognitiv prin administrarea zilnică a unei multivitamine.
  • Aceștia și-au caracterizat studiul ca fiind „prima dovadă a beneficiilor cognitive într-un studiu de amploare pe termen lung privind suplimentarea cu multivitamine la adulții în vârstă”.

Cercetătorii au descoperit că persoanele în vârstă își pot îmbunătăți funcționarea intelectuală și se pot proteja împotriva declinului cognitiv prin administrarea zilnică a unei multivitamine.

Un nou studiu finanțat parțial de producătorul de ciocolată Mars Inc. nu a constatat nici un beneficiu pentru persoanele în vârstă în urma administrării unui supliment din extract de cacao, în ciuda cercetărilor anterioare care sugerează că acesta ar putea fi benefic pentru memorie și raționament.

Aceștia și-au caracterizat studiul ca fiind „prima dovadă a beneficiilor cognitive într-un studiu de amploare pe termen lung privind suplimentarea cu multivitamine la adulții în vârstă”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În timp ce persoanele care au luat multivitamine au prezentat „o îmbunătățire cognitivă semnificativă din punct de vedere statistic”, oamenii de știință au declarat că sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste constatări înainte de a face orice recomandări de sănătate.

Rezultatele studiului au fost publicate miercuri în Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

Un expert extern în materie de suplimente alimentare a subliniat deficiențele studiului, declarând pentru UPI : că „ciocolata te poate face mai fericit, dar nu te va face mai deștept”.

„Pentru aceia dintre noi care iubim ciocolata, acesta a fost cel mai bun pariu pentru a descoperi beneficiile ascunse ale ciocolatei asupra creierului – un studiu de mai mulți ani finanțat de cel mai mare producător de ciocolată din lume”, a declarat Dr. Pieter A. Cohen, profesor asociat la Harvard Medical School și medic internist la Cambridge Health Alliance, un sistem de sănătate din rețeaua de siguranță afiliat la Harvard.

El a adăugat: „Din păcate, nu avem noroc, nici măcar un studiu finanțat de Mars nu poate găsi un efect benefic al ciocolatei asupra creierului.”

Pentru noul studiu, cercetătorii de la Wake Forest University School of Medicine din Carolina de Nord, în colaborare cu Brigham and Women’s Hospital din Boston, au urmărit timp de trei ani peste 2.200 de adulți mai în vârstă, cu vârste de 65 de ani și peste.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că persoanele care au luat multivitaminele zilnice au prezentat „o îmbunătățire cognitivă semnificativă din punct de vedere statistic”. Dar ei au spus că studii suplimentare trebuie să confirme aceste constatări înainte de a se face orice recomandări de sănătate.

Mai exact, aceștia au estimat că trei ani de suplimentarea zilnică cu multivitamine a dus la un declin cognitiv cu aproximativ 60% mai lent, adică aproximativ 1,8 ani.

Oamenii de știință au spus că beneficiile au fost „relativ mai pronunțate” la participanții la studiu care aveau boli cardiovasculare semnificative, ceea ce este important deoarece aceste persoane prezintă deja un risc crescut de deteriorare și declin cognitiv.

La nivel național, peste 6,5 milioane de americani trăiesc cu boala Alzheimer, iar 1 din 3 vârstnici moare cu această boală sau cu o altă formă de demență, a precizat asociația.

„Există o nevoie urgentă de intervenții sigure și accesibile pentru a proteja cogniția împotriva declinului la adulții în vârstă”, a declarat Laura D. Baker, co-investigator principal al studiului, într-un comunicat de presă.

Baker, profesor de gerontologie și medicină geriatrică la Wake Forest University School of Medicine, a declarat că extractul de cacao este bogat în compuși numiți flavanoli, despre care cercetările anterioare sugerează că ar putea fi benefic pentru cogniție.

De asemenea, ea a menționat că deficiențele adulților în vârstă în mai mulți micronutrienți și minerale, care sunt necesare pentru a susține funcționarea normală a organismului și a creierului, pot crește riscul de declin cognitiv și demență.

Pentru studiul COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study for the Mind, sau COSMOS-Mind, participanții au completat teste prin telefon la momentul inițial și apoi anual, astfel încât cercetătorii să poată evalua memoria și alte abilități cognitive.

Cercetătorii au testat dacă administrarea zilnică de extract de cacao față de placebo sau administrarea unei multivitamine-minerale față de placebo a îmbunătățit cogniția.

Cohen s-a opus concepției studiului. „Sugestia că multivitaminele ar putea ajuta subiecții să efectueze o serie de teste mentale prin telefon este surprinzătoare”, a spus el.

„Anterior, un studiu foarte amplu nu a constatat nici un beneficiu al multivitaminelor asupra pierderii memoriei. Așadar, acest domeniu va necesita cercetări viitoare pentru a determina dacă o multivitamină are de fapt beneficii reale asupra memoriei.”