STUDIU. Pacienții care au COVID-19 se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare și diabet zaharat

Cu ce probleme se confruntă pacienții cu boli cardiovasculare în România. 30% dintre ei nu au fost la medic în 2020

Cu ce probleme se confruntă pacienții cu boli cardiovasculare în România. 30% dintre ei nu au fost la medic în 2020

Pacienții care contractează COVID-19 se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare și diabet, în special în cele trei luni de la infectare, potrivit unui nou studiu realizat de Emma Rezel-Potts, Martin Gulliford și colegii de la King’s College London, Marea Britanie, publicat la 19 iulie în revista cu acces liber PLOS Medicine.

Oamenii de știință recunosc din ce în ce mai mult COVID-19 ca fiind o afecțiune multisistemică care poate provoca boli în tot corpul, probabil prin declanșarea căilor care provoacă inflamații. În noul studiu, cercetătorii au investigat dacă un eșantion de pacienți cu COVID-19 a dezvoltat noi cazuri de diabet și boli cardiovasculare la o rată mai mare decât un eșantion de persoane care nu au avut niciodată această boală în anul care a urmat infecției.

Aceștia au analizat fișele medicale anonime de la peste 428.000 de pacienți COVID-19, în funcție de vârstă, sex și medicină de familie. Analiza a arătat că pacienții COVID-19 au avut cu 81% mai multe diagnostice de diabet în primele patru săptămâni după ce au contractat virusul și că riscul lor a rămas ridicat cu 27% până la 12 săptămâni după infectare.

COVID-19 a fost, de asemenea, asociat cu o creștere de șase ori mai mare a diagnosticelor cardiovasculare în general, în principal din cauza apariției emboliei pulmonare (cheaguri de sânge în plămâni) și a bătăilor neregulate ale inimii. Riscul unui nou diagnostic de boală cardiacă a început să scadă la cinci săptămâni după infectare și a revenit la nivelurile inițiale sau mai mici în intervalul de 12 săptămâni până la un an.

Cercetătorii concluzionează că infectarea cu COVID-19 este asociată cu un risc crescut de tulburări cardiovasculare și diabet, dar, din fericire, nu pare să existe o creștere pe termen lung a incidenței acestor afecțiuni pentru pacienții care au contractat virusul. Pe baza acestor constatări, ei recomandă medicilor să își sfătuiască pacienții care se recuperează de COVID-19 să își reducă riscul de diabet printr-o dietă sănătoasă și prin exerciții fizice.

Ajay Shah, coautor al studiului, adaugă: Informațiile furnizate de acest studiu foarte amplu bazat pe populație cu privire la efectele pe termen lung ale COVID-19 asupra dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare și a diabetului vor fi extrem de valoroase pentru medicii care se ocupă de milioanele de persoane care au contractat COVID-19 până în prezent. Este clar că este necesară o vigilență deosebită cel puțin în primele trei luni după infectare.

Exit mobile version