• O persoană supraponderală are cu 12% mai multe șanse de a fi nevoită să își ia concediu medical.
  • Constatările au stârnit îngrijorare în Marea Britanie, unde aproximativ două treimi dintre adulți sunt supraponderali sau obezi.
  • Persoanele supraponderale și obeze au fost mai susceptibile decât omologii cu o greutate sănătoasă de a-și lua cel puțin șapte zile de concediu medical pe an.

Persoanele supraponderale și obeze sunt mult mai predispuse decât cele cu o greutate sănătoasă să își ia concediu de odihnă din cauza bolii, potrivit unui studiu european, anunță The Guardian.

O persoană supraponderală are cu 12% mai multe șanse de a fi nevoită să își ia concediu medical, iar cei obezi – cu un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare – au o probabilitate mult mai mare de a absenta din motive de sănătate.

Studiul a arătat că persoanele cu un IMC de 30-35 de ani au 36% mai multe șanse de a lipsi de la serviciu, care cresc la 61% pentru un IMC de 35-40 de ani, în timp ce o persoană extrem de obeză – definită ca având un IMC de peste 40 de ani – are 147% mai multe șanse.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

Constatările au stârnit îngrijorare în Marea Britanie, unde aproximativ două treimi dintre adulți sunt supraponderali sau obezi, deși această țară nu a fost inclusă în noul studiu.

Cercetările efectuate de Frontier Economics au estimat la 98 de miliarde de lire sterline costul anual pentru Marea Britanie al persoanelor care trăiesc cu exces de greutate, măsurat în funcție de costurile de asistență medicală și de productivitatea pierdută.

Kat Jenner, director al Obesity Health Alliance, a declarat: „Această cercetare pune lucrurile în evidență – ratele ridicate ale bolilor legate de obezitate duc la scăderea productivității economice, cu efecte economice devastatoare. Acordarea de prioritate problemelor de sănătate legate de alimentație este vitală pentru orice guvern care dorește cu adevărat să îmbunătățească starea de bine, să sporească creșterea economică și să asigure sustenabilitatea NHS.”

Constatările se bazează pe un studiu efectuat pe 122.598 de persoane din 26 de țări europene, reprezentative pentru cele 147 de milioane de persoane care aveau un loc de muncă. Studiul a inclus Spania, Italia și Danemarca, dar nu și Marea Britanie sau Franța, deoarece acestea nu au furnizat date pentru cel mai recent sondaj european de interviu privind sănătatea.

Concluziile au fost elaborate de Siegfried Eisenberg, Dr. Thomas Czypionka și colegii de la grupul de cercetare în domeniul economiei și politicilor de sănătate din cadrul Institutului pentru Studii Avansate din Viena.

Aceștia au constatat că persoanele supraponderale și obeze au fost, de asemenea, mai susceptibile decât omologii cu o greutate sănătoasă de a-și lua cel puțin șapte zile de concediu medical pe an.

„Persoanele supraponderale și obeze au o probabilitate mai mare de a absenta de la locul de muncă din cauza problemelor de sănătate și este mai probabil ca numărul de zile de absență să fie mai mare în comparație cu persoanele care raportează [un] IMC cuprins între 18,5 și 25 în toate țările europene”, se arată în raport.

Între timp, TUC va spune luni că peste 500.000 de femei au rămas inactive din punct de vedere economic în ultimii cinci ani, în special din cauza întârzierilor în accesarea serviciilor medicale din cadrul NHS.

În total, 1,54 milioane de femei din Marea Britanie nu pot lucra pentru că sunt prea bolnave pentru a face acest lucru, potrivit analizei TUC. Numărul femeilor care nu muncesc din cauza unor probleme cu brațele, mâinile, picioarele, picioarele, spatele sau gâtul a crescut cu 126.000 între 2018 și sfârșitul anului 2023, în timp ce în cazul cancerului numărul acestora a crescut cu 15.000, iar în cazul anxietății, depresiei și a bolilor mintale a crescut cu 69.000.

Citește și