• O alimentație care conține multă sare poate contribui la creșterea nivelului de stres, arată un nou studiu.
  • Oamenii de știință au descoperit, în cadrul unor studii efectuate pe șoareci, că o alimentație bogată în sare a crescut nivelul unui hormon al stresului cu 75%.
  • Consumul de sare recomandat pentru adulți este de mai puțin de șase grame pe zi.

O alimentație care conține multă sare poate contribui la creșterea nivelului de stres, arată un nou studiu.
Oamenii de știință au descoperit, în cadrul unor studii efectuate pe șoareci, că o alimentație bogată în sare a crescut nivelul unui hormon al stresului cu 75%.

Experții speră că rezultatele vor încuraja o revizuire a politicii de sănătate publică în ceea ce privește consumul de sare, în vederea reducerii de către producători a cantității de sare din alimentele procesate. Consumul de sare recomandat pentru adulți este de mai puțin de șase grame pe zi, însă majoritatea oamenilor consumă în mod regulat aproximativ nouă grame.

Acest lucru poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce sporește riscurile de atac de cord, accident vascular cerebral și demență vasculară. În timp ce efectele asupra inimii și a sistemului circulator au fost bine stabilite, se știa prea puțin despre impactul unei alimentații bogate în sare asupra comportamentului unei persoane.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Pentru a studia acest aspect, experții de la Universitatea din Edinburgh au folosit șoareci, care în mod normal au o alimentație săracă în sare, și le-au dat alimente sărate pentru a reflecta consumul tipic al oamenilor. Aceștia au descoperit că nu numai că nivelurile hormonilor de stres în repaus au crescut, dar răspunsul hormonal al șoarecilor la stresul de mediu a fost dublu față de cel al șoarecilor care au avut o alimentație normală.

Consumul de sare a crescut activitatea genelor care produc proteinele din creier care controlează modul în care organismul răspunde la stres. Experții spun că sunt deja în curs de desfășurare alte studii pentru a înțelege dacă un consum ridicat de sare duce la alte modificări comportamentale, cum ar fi anxietatea și agresivitatea. Studiul publicat în Cardiovascular Research a constatat că un aport ridicat de sare amplifică răspunsul la stres la șoareci.

Suntem ceea ce mâncăm și înțelegerea modului în care alimentele bogate în sare ne modifică sănătatea mentală este un pas important pentru îmbunătățirea stării de bine, a declarat Matthew Bailey, profesor de fiziologie renală la Centrul pentru Științe Cardiovasculare al Universității din Edinburgh.

Știm că un consum prea mare de sare ne afectează inima, vasele de sânge și rinichii. Acest studiu ne spune acum că un nivel ridicat de sare în alimentația noastră modifică și modul în care creierul nostru gestionează stresul.