• Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit că persoanele cu o activitate fizică mai frecventă și de intensitate mai mare, care dorm mai puțin de 6 ore, aveau un declin cognitiv.
  • Persoanele care aveau niveluri mai ridicate de activitate fizică și care, de asemenea, dormeau între șase și opt ore pe noapte aveau o funcție cognitivă mai bună pe măsură ce îmbătrâneau.
  • Cercetătorii au urmărit timp de peste 10 ani aproape 9.000 de adulți. Pe lângă un bilanț inițial, participanții trec printr-un interviu de monitorizare și teste cognitive la fiecare doi ani.

Unul dintre cele mai importante moduri de a îți menține corpul sănătos este prin exerciții fizice – s-a demonstrat că ajută la prevenirea bolilor cronice, la prelungirea vieții, la evitarea demenței, la încetinirea declinului cognitiv și multe altele. Cu toate acestea, orele de somn pot fi la fel de importante – cel puțin în ceea ce privește beneficiile exercițiilor fizice și modul în care funcționează creierul pe măsură ce îmbătrâniți, scrie CNN.

Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit că persoanele cu o activitate fizică mai frecventă și de intensitate mai mare, care dormeau în medie mai puțin de șase ore pe noapte, aveau un declin cognitiv general mai rapid decât persoanele cu somn scurt care făceau exerciții fizice mai rar.

Cercetătorii au urmărit timp de peste 10 ani aproape 9.000 de adulți. Pe lângă un bilanț inițial, participanții trec printr-un interviu de monitorizare și teste cognitive la fiecare doi ani.

Recomandări

LEGEA MARȚIALĂ ÎN COREEA DE SUD
TRUMP, FASCINAT DE PUTERE
CUM TE VEDE OCCIDENTUL?
CINE GUVERNEAZĂ ROMÂNIA?
TRUMP AVERTIZEAZĂ HAMAS
DESCHIZI MAȘINA CU CEASUL

Bazându-se pe dovezile din cercetările anterioare, noul studiu a constatat că persoanele care aveau niveluri mai ridicate de activitate fizică și care, de asemenea, dormeau între șase și opt ore pe noapte aveau o funcție cognitivă mai bună pe măsură ce îmbătrâneau.

Ce au descoperit cercetătorii

Concomitent, a fi mai puțin activ din punct de vedere fizic și a dormi prost au fost asociate în mod independent cu performanțe cognitive mai slabe în timp. În plus, dormitul mai puțin de șase ore pe noapte a fost asociat cu o rată mai rapidă a declinului cognitiv în timp.

La sfârșitul celor 10 ani, persoanele foarte active, în vârstă de 50 și 60 de ani, care dormeau în medie mai puțin de șase ore pe noapte, au pierdut avantajul oferit de exercițiile fizice – au declinat mai rapid și au avut aceleași niveluri cognitive ca și persoanele care nu au făcut exerciții fizice.

„Am fost surprinși de faptul că o activitate fizică regulată ar putea să nu fie întotdeauna suficientă pentru a contracara efectele pe termen lung ale lipsei de somn asupra sănătății cognitive”, spun autorii studiului.

În plus, persoanele cu somn scurt, active din punct de vedere fizic, cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani, au înregistrat un declin cognitiv mai rapid în comparație cu cei care dorm mai bine – dar numai până la o anumită vârstă. La persoanele cu vârsta de 70 de ani și peste, beneficiile exercițiilor fizice asupra creierului s-au menținut, în ciuda somnului scurt.

„Până la vârsta de 70 de ani, beneficiul cognitiv asociat cu o activitate fizică mai mare s-a menținut pe parcursul perioadei de urmărire de 10 ani”, au declarat autorii.

Citește și