• Riscurile climatice, cum ar fi inundațiile, valurile de căldură și seceta, au agravat mai mult de jumătate din sutele de boli infecțioase cunoscute la oameni, inclusiv malaria și holera.
  • Cercetătorii au analizat literatura medicală a cazurilor și au descoperit că 58% dintre bolile infecțioase par să se fi agravat din cauza unuia dintre cele 10 tipuri de vreme extremă.
  • Medicii, încă de pe vremea lui Hipocrate, au legat bolile de vreme, dar acest studiu arată cât de răspândită este influența climei asupra sănătății umane.

Peste 58% dintre boli s-au accentuat din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui nou studiu, scrie presa străină. Datele revoluționare, publicate în Nature Climate Change, au fost descoperite de cercetătorii de la Universitatea Mamoa din Hawaii.

Aceștia au efectuat o căutare sistematică a impactului pericolelor climatice cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră, asupra bolilor umane.

Datele au inclus încălzirea, seceta, valuri de căldură, incendii de vegetație, precipitațiile extreme, inundații, furtuni, creșterea nivelului mării, schimbări biogeochimice și modificarea acoperirii solului.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

Analizând peste 70.000 de lucrări științifice care au la bază exemple de legături directe între bolile cunoscute și schimbările climatice, oamenii de știință au descoperit că toate evenimentele climatice extreme comune și mai severe de încălzirea globală au influențat bolile declanșate de viruși, bacterii, animale, ciuperci și plante.

Din cele 375 de boli analizate, 218 s-au dovedit a fi agravate de schimbările climatice.

Clima, un factor de agravare a bolilor

Cercetătorii au descoperit că pericolele legate de schimbările climatice aduc agenții patogeni mai aproape de oameni. Temperaturile mai calde și medii, mai umede, asociate cu creșterea precipitațiilor, favorizează proliferarea țânțarilor, căpușelor, puricilor, păsărilor și mamiferelor care sunt responsabile pentru răspândirea mai multor viruși și bacterii precum dengue, ciuma, boala Lyme și malaria.

Cercetătorii au legat valurile de căldură cu răspândirea crescută a bolilor transmise prin apă, cum ar fi Vibrio (infecții cauzate de bacterii) și gastroenterita, în timp ce furtunile, inundațiile și creșterea nivelului mării au fost legate de răspândirea holerei, pneumoniei, tifoidei, hepatitei și bolilor respiratorii, boli de piele, printre altele.