• Un nou studiu american arată că izolarea socială și singurătatea pot crește riscul de deces prematur.
  • Persoanele care trăiesc în izolare socială prezintă un risc cu 32% mai mare de a muri prematur din orice cauză, în comparație cu cei cu conexiuni sociale solide.
  • Sentimentul persistent de singurătate crește șansele de deces prematur cu 14%, chiar și atunci când oamenii au rețele sociale, dar relațiile lor nu îi satisfac emoțional.

Un nou studiu american arată că izolarea socială și singurătatea pot avea consecințe grave asupra sănătății, crescând riscul de deces prematur. Meta-analiza a examinat 90 de studii și peste 2 milioane de adulți, relevând o legătură puternică între izolare, singurătate și mortalitate timpurie, scrie CNN.

Persoanele care trăiesc în izolare socială prezintă un risc cu 32% mai mare de a muri prematur din orice cauză, în comparație cu cei care au conexiuni sociale solide. Sentimentul de singurătate crește șansele de deces prematur cu 14%, chiar și atunci când oamenii au rețele sociale, dar relațiile lor nu le satisfac nevoile emoționale.

Experții subliniază importanța înțelegerii și abordării izolării sociale și a singurătății ca factori de risc distincte și independente pentru sănătatea umană.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

„Americanii petrec din ce în ce mai mult timp în izolare și, cu toate acestea, nu vedem acest lucru ca pe un pericol, mai ales dacă este o alegere. Oamenii presupun că este în regulă și poate fi chiar bine pentru noi să fim izolați dacă nu ne simțim singuri”, a declarat Holt-Lunstad prin e-mail. Cu toate acestea, aceste date confirmă și extind datele anterioare care documentează riscul asociat cu izolarea socială, indiferent și independent de singurătate”, a declarat Anthony Ong, profesor de psihologie și director al Centrului pentru Știința Integrativă a Dezvoltării și Laboratoarele de Sănătate Umană de la Universitatea Cornell din statul New York.

Legătura dintre singurătate și deces

Studiul a investigat, de asemenea, legăturile dintre singurătate, izolare socială și decesul în rândul persoanelor cu afecțiuni precum bolile cardiovasculare, cancerul mamar sau colorectal. Cercetările anterioare au indicat că relația dintre sprijinul social și sănătate poate fi un fenomen de tipul „oul și găina”, sugerând că o stare de sănătate precară poate duce la pierderea sprijinului social, în timp ce indivizii afectați au, de obicei, nevoie de sprijin social mai mult decât restul populației.

„Cu toții ne putem simți singuri din când în când, dar atunci când acest sentiment este permanent, poate acționa ca o formă de stres cronic, ceea ce este nesănătos”, a declarat Canli prin e-mail. „Unul dintre modurile în care acest lucru se poate întâmpla este prin intermediul hormonilor de stres care afectează în mod negativ organismul” a declarat Turhan Canli, profesor de neuroștiințe integrative în cadrul departamentului de psihologie de la Universitatea Stony Brook din New York.

Moartea timpurie din orice cauză sau din cauza bolilor cardiovasculare ar putea fi legată și de stilul de viață al oamenilor, a spus Canli: „Persoanele care se simt izolate social sau singure au tendința de a dezvolta obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, o dietă proastă (sau) puțină mișcare”.

Citește și: