• Statinele pot reduce riscul de peste 20 de tipuri de cancer, inclusiv cancer de sân și prostată, cu reduceri între 38% și 66%.
  • Studiul a folosit date din UK Biobank, analizând aproape 400.000 de pacienți pe 12,8 ani.
  • Experții cer cercetări suplimentare pentru a confirma efectele cauzale ale statinelor în prevenirea cancerului.

Utilizarea medicamentelor hipolipemiante a fost, de asemenea, asociată cu un risc redus cu 70% de a muri de cancer într-un interval de timp, comparativ cu neutilizatorii, scrie Daily Mail.

Cercetătorii de la Spitalul Universitar Shandong și de la alte centre din China au declarat: „Medicamentele hipolipemiante pot avea un efect preventiv asupra cancerului prin atenuarea inflamației cronice, un factor crucial în dezvoltarea multor afecțiuni maligne.”

Aproximativ opt milioane de adulți din Marea Britanie iau medicamente hipolipemiante, cum ar fi statinele. Folosite pentru prima dată în Marea Britanie în anii 1980, statinele reduc depunerile de grăsimi din artere și au reprezentat o schimbare radicală în lupta împotriva bolilor cardiovasculare.

Recomandări

PLANUL LUI NETANYAHU
CUM VA FI VREMEA
RECENZIA LUI BEZOS
DEF-UL MAI DEVREME
CINE DEȚINE MONOPOLUL PE A.I.?
AMERICAN SPEED

Studiile anterioare privind statinele și cancerele individuale au fost contradictorii, unele indicând un efect pozitiv, iar altele un efect negativ.

Noul studiu este observațional și, deși echipa a arătat legături între statine și un risc redus de cancer, acesta nu a fost conceput pentru a stabili dacă medicamentul a fost responsabil pentru reducere.

Jayant Vaidya, profesor de chirurgie și oncologie la University College London, a declarat: „Sunt necesare mai multe cercetări. Riscul mai scăzut constatat a fost independent de durata de utilizare a statinelor, astfel încât asocierea poate să nu fie una cauzală.

‘Indiferent, beneficiile cardiovasculare sunt un motiv suficient pentru a discuta utilizarea lor în comun între medic și pacienți’.

Citește și