• Dependența de smartphone este numită „nomofobie” și a devenit tot mai discutată.
  • Tinerii sunt cei mai afectați de această dependență, amplificată în pandemie.
  • Univ.MS: 32% dintre părinți au reușit să reducă dependența copiilor de telefoane.
  • Setează limite pentru WiFi și date mobile. Deconectează WiFi ul de la calculatoare.
  • Negociază limitele de acces la dispozitiv și stabilește consecințe pt încălcarea regulilor.

Într-o lume tot mai conectată, dependența de smartphone-uri și computere devine o problemă tot mai frecventă. Studiile sugerează că este esențial să găsim metode eficiente pentru a reduce timpul petrecut în fața ecranelor.

Cum scapi de dependența de smartphone-uri?

Ce faci primul lucru atunci când te trezești? Cel mai probabil pui mâna pe telefon și te uiți cine ți-a scris sau ce notificări ai. Și asta deja înseamnă dependență de smartphone-uri.

E o problemă despre care se vorbeşte din ce în ce mai des, mai ales în perioada pandemiei, atunci când erau aproape singurul mijloc pentru a păstra legătura cu prietenii sau familia.

Recomandări

GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
ISRAELUL ATACĂ IRANUL
TRUMP O CRITICĂ PE HARRIS
TRUMP, VIZAT DE HACKERI
SINGURĂTATEA CA BOALĂ
SE SCHIMBĂ ORA

Fenomenul a afectat pe toată lumea într-o anumită măsură, dar cei mai tineri par să fi suferit mai mult. E deja inventat și un termen: Nomophobia, în engleză, no-mobile-phone-phobia. Acest nou fenomen face obiectul unor multiple studii şi printre primele care au oferit un rezultat este cel făcut de Universitatea Macquarie din Sydney.

Scopul a fost de a contura cele mai bune strategii de reducere a impactului acestei dependențe la tineri. Și să știi că rezultatul studiului e general-pozitiv. 32% dintre părinți spun că au redus dependența copiilor de smartphon-uri. Și da…poți încerca aceste metode și acasă.

În primul rând setează limite pentru rețeaua WIFI. Setează limite de date mobile. Deconectează WiFi-ul de la calculatoare. Negociază limitele de acces la dispozitiv. Și nu în ultimul rând stabilește consecințe, cum ar fi limite de acces pentru încălcarea regulilor.

Cercetătorii din Sydney spun că e foarte important ca această dependență să fie trată treptat. E mult mai eficient pe terment lung.

Citește și