Studiu: Varianta britanică a coronavirusului are o rată de deces semnificativ mai mare

O variantă extrem de infecțioasă a COVID-19 care s-a răspândit în întreaga lume de când a fost descoperită pentru prima dată în Marea Britanie la sfârșitul anului trecut este de 30% pâna la 100% mai mortală decât tulpinile anterioare, au spus cercetătorii miercuri.

Într-un studiu care a comparat ratele de deces în rândul persoanelor din Marea Britanie infectate cu noua variantă SARS-CoV-2, cunoscută sub numele de B.1.1.7, cu persoanele infectate cu alte tulpini, oamenii de știință au spus că noua variantă are o mortalitate „semnificativ mai mare”.

Varianta B.1.1.7 a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie în septembrie 2020 și de atunci a fost găsită în peste 100 de țări.

Are 23 de mutații în codul său genetic – un număr relativ mare de modificări – și unele dintre acestea au făcut-o mult mai capabilă să se răspândească. Oamenii de știință din Marea Britanie spun că este cu aproximativ 40% -70% mai transmisibil decât variantele de coronavirus circulante dominante anterior.

În studiul din Marea Britanie, publicat în British Medical Journal miercuri, infecția cu noua variantă a dus la 227 de decese într-un eșantion de 54.906 pacienți cu COVID-19, comparativ cu 141 dintre același număr de pacienți infectați cu alte variante.

Studiul arată că transmisibilitatea mai mare a tulpinii Kent a însemnat că mai multe persoane care anterior ar fi fost considerate cu risc scăzut au fost spitalizate cu varianta mai nouă. 

„Împreună cu capacitatea sa de a se răspândi rapid, acest lucru face din B.1.1.7 o amenințare care ar trebui luată în serios”, a spus Robert Challen, cercetător la Universitatea Exeter care a condus cercetarea.

Leon Danon, autor principal al studiului de la Universitatea din Bristol, a declarat: „Ne-am concentrat analiza asupra cazurilor care au avut loc între noiembrie 2020 și ianuarie 2021, când atât variantele vechi, cât și noua variantă erau prezente în Marea Britanie. Aceasta a însemnat că am reușit să maximizăm numărul de „potriviri” și să reducem impactul altor interferente. Analizele ulterioare ne-au confirmat rezultatele.  

SARS-CoV-2 pare capabil să mute rapid și există o îngrijorare reală că vor apărea alte variante cu rezistență la vaccinurile lansate rapid. Monitorizarea noilor variante pe măsură ce apar, măsurarea caracteristicilor acestora și acționarea adecvată trebuie să fie o parte cheie a răspunsului la sănătatea publică în viitor.”  

Ellen Brooks-Pollock de la Universitatea din Bristol a adaugat: „Am fost norocosi că mutația s-a întâmplat într-o parte a genomului acoperită de testele de rutină. Viitoarele mutații ar putea să apară și să se răspândească fără control”.

Exit mobile version