• Sucul de roșii a demonstrat eficiență împotriva bacteriilor precum Salmonella Typhi, asociată cu febra tifoidă.
  • Cercetarea a identificat două peptide antimicrobiene din roșii care combat aceste bacterii, afectând membrana lor.
  • Descoperirea sugerează că roșiile ar putea fi o armă naturală împotriva agenților patogeni enterici, promovându-se consumul lor pentru beneficiile antibacteriene.

Roșiile au puteri curative neașteptate. O descoperire surprinzătoare de la Universitatea Cornell arată că sucul de roșii poate fi un aliat neașteptat împotriva salmonellei și altor bacterii dăunătoare sănătății digestive și urinare. Cercetătorii au testat cu succes eficiența peptidelor antimicrobine și împotriva febrei tifoide, care se transmite prin apa contaminată și provoacă 200 de decese anual, în lume, scrie American Society for Microbiology.

Sucul de roșii ucide Salmonella Typhi

Sucul de tomato poate ucide Salmonella Typhi și alte bacterii care pot dăuna sănătății tractului digestiv și urinar al oamenilor, potrivit unei cercetări publicate săptămâna aceasta în Microbiology Spectrum, o revistă a Societății Americane de Microbiologie. Salmonella Typhi este un agent patogen specific uman mortal care provoacă febra tifoidă.

„Scopul nostru principal în acest studiu a fost să aflăm dacă roșia și sucul de roșii pot ucide agenții patogeni enterici, inclusiv Salmonella Typhi, și dacă da, ce calități au acestea care le fac să funcționeze”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Jeongmin Song, Ph.D., profesor asociat la Departamentul de Microbiologie și Imunologie al Universității Cornell.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În primul rând, cercetătorii au verificat dacă sucul de roșii ucide într-adevăr Salmonella Typhi în laborator. Odată ce au constatat că da, echipa a analizat genomul roșiilor pentru a găsi peptidele antimicrobiene implicate.

Peptidele antimicrobiene sunt proteine foarte mici care afectează membrana bacteriană care menține microbii intacți. Cercetătorii au ales 4 posibile peptide antimicrobiene și au testat cât de bine au funcționat împotriva Salmonella Typhi. Acest lucru i-a ajutat să găsească 2 peptide antimicrobiene eficiente împotriva Salmonella Typhi.

Echipa de cercetători a efectuat mai multe teste pe variantele de Salmonella Typhi care apar în locurile unde boala este frecventă. De asemenea, au efectuat un studiu pe calculator pentru a afla mai multe despre modul în care peptidele antibacteriene ucid Salmonella Typhi și alți agenți patogeni enterici. În cele din urmă, au analizat cât de bine acționează sucul de roșii împotriva altor agenți patogeni enterici care pot afecta sănătatea tractului digestiv și urinar al oamenilor.

Cea mai importantă descoperire este că sucul de roșii este eficient în eliminarea Salmonella Typhi, a variantelor sale hipervirulente și a altor bacterii care pot dăuna sănătății tractului digestiv și urinar al oamenilor. În special, două peptide antimicrobiene pot elimina acești agenți patogeni prin afectarea membranei bacteriene, un strat protector care înconjoară agentul patogen.

„Cercetările noastre arată că roșiile și sucul de roșii pot scăpa de bacteriile enterice precum Salmonella”, a declarat Song. Cercetătorii au declarat că speră că atunci când publicul larg, în special copiii și adolescenții, vor afla despre rezultatul studiului, vor dori să mănânce și să bea mai multe roșii, precum și alte fructe și legume, deoarece acestea oferă consumatorilor beneficii antibacteriene naturale.

Citește și