• De ce reîncepe epidemia, inclusiv printre cei vaccinați? Explicația epidemiologului belgian Marius Gilbert.
  • Amintiți-vă elementele fundamentale: vaccinarea rămâne extrem de eficientă pentru majoritatea oamenilor împotriva riscului de forma severă a bolii.
  • Cifrele spitalelor confirmă acest lucru: internările sunt mult mai frecvente în rândul celor nevaccinați.

Orasele cu o rată mare de vaccinare sunt cele cu cea mai mare incidență a cazurilor. Epidemiologul Marius Gilbert explică această aparentă contradicție prin scăderea eficacității vaccinurilor în timp și creșterea contactelor în rândul persoanelor vaccinate, informează Le Soir.

Amintiți-vă elementele fundamentale: vaccinarea rămâne extrem de eficientă pentru majoritatea oamenilor împotriva riscului de forma severă a bolii. Cifrele spitalelor confirmă acest lucru: internările sunt mult mai frecvente în rândul celor nevaccinați.

În mod clar, coronavirusul nu și-a încheiat parcursul. De săptămâni, experții au căutat să înțeleagă aparentele contradicții din cifrele alarmante ale momentului: conform ultimelor rapoarte epidemiologice din Belgia, tocmai în orasele în care rata de vaccinare este cea mai mare găsim cele mai multe cazuri pozitive (până la 680 în provincia Anvers în ultimele 14 zile). Pe hartă, Flandra de Vest în special este cea care este cel mai predominant albastru închis (unde incidența este cea mai mare în ciuda a 80%, și mai mult pe alocuri, din totalul populației vaccinate). Cum se explica?

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Epidemiologul Marius Gilbert (ULB) împarte un fir lung pe Twitter joi pentru a analiza, cel puțin, această situație confuză. „Pentru a înțelege mai bine contradicțiile aparente, trebuie să luăm în considerare diferența dintre ratele de contact dintre vaccinați și nevaccinați și diferitele forme de eficacitate a vaccinului”, spune el. Cu alte cuvinte, așa cum îi explică lui Le Soir, recunoscând că va face ceva zgomot: „Cei vaccinați contribuie mai mult la transmitere decât cei nevaccinati. Înseamnă asta că vaccinurile sunt inutile? Nu trebuie sa tragem concluzii atat de repede

Amintiți-vă elementele fundamentale: vaccinarea rămâne extrem de eficientă pentru majoritatea oamenilor împotriva riscului de forma severă a bolii. Cifrele spitalelor confirmă acest lucru: internările sunt mult mai frecvente în rândul celor nevaccinați. Dar acum este un fapt dovedit, protecția oferită de vaccinuri se estompează în timp, de unde nevoia urgentă a unei a treia doze pentru cei mai fragili sau expuși oameni care sunt și ei printre primii vaccinați. Și, mai general, pentru întreaga populație de peste 18 ani, așa cum tocmai a decis Franța.

„Primul lucru de știut este că eficacitatea vaccinului (VE) împotriva infecției (a fi purtător) este cea care scade cel mai mult în timp de la vaccinare, urmată de VE împotriva riscului de infecții simptomatice (a fi bolnav), urmată de VE împotriva riscului de spitalizări”, a constatat imediat expertul ULB pe Twitter.

În tweet-urile sale, Marius Gilbert amintește și de o altă observație bazată pe sondajele Universității din Hasselt: cei vaccinați au în medie de două ori mai mulți contacte decât cei nevaccinați. Acest lucru contribuie inevitabil la răspândirea virusului, atâta timp cât vaccinul nu previne complet transmiterea. Odată cu pierderea eficacității vaccinurilor de-a lungul timpului, cuplată cu temperaturile de iarnă care ne țin mai închiși în casă, vine momentul fatidic în care riscul crescut nu mai este depășit de vaccinarea. Și cele mai vaccinate municipalități devin cele în care transmiterea crește vertiginos.

Transmitere oarbă

Dar atunci, de ce rămâne incidența mai mică la cei vaccinați decât la cei nevaccinati? Epidemiologul oferă și aici o explicație, deoarece suntem testați în principal atunci când suntem bolnavi și riscul de a ne îmbolnăvi este mai mult redus prin vaccinare decât riscul de a fi infectați. Cu alte cuvinte, așa cum știm de la bun început, răspândirea acestui virus ascuns se face și de persoane asimptomatice și deci în liniște, inclusiv în cele mai vaccinate orase.

Deci există o transmisie oarbă care nu poate fi detectată. Delta (cu 60% mai contagioasă decât versiunea anterioară alfa) circulă așadar activ, dovadă fiind cifrele oficiale în măsură să noteze doar testele efectuate: peste 16.000 de noi contaminări pe zi – cu un record absolut de 23.621 de cazuri pozitive acest lucru. Luni, mai mult decât la înălțimea celui de-al doilea val, lucru care poate fi explicat și parțial pentru că astăzi testăm de două ori mai mult (mai mult de 100.000 de teste zilnice).

Creșterea constantă a numărului de pacienți covid aflați în terapie intensivă se apropie, într-adevăr, din nou de saturație (686 de paturi ocupate în prezent și conform proiecțiilor, pragul critic de 1.000 de paturi ar putea fi atins în șaisprezece zile). Pentru Marius Gilbert, putem acționa în două moduri: „Pe de o parte, prin reducerea ratelor de contacte potențial infecțioase pentru toată lumea (gesturi de barieră, măști, ventilație, măsuri), pe de altă parte, prin restabilirea eficienței vaccinului împotriva risc de infectare cu o a treia doză. „