• Suplimentele de colagen sunt promovate pentru beneficii precum îmbunătățirea elasticității pielii și reducerea durerilor articulare, dar dovezile științifice sunt limitate.
  • Colagenul se descompune în aminoacizi în procesul digestiv, iar efectele sale nu sunt garantate.
  • Mulți experți recomandă o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos ca alternative mai eficiente și mai economice.

Colagenul este extrem de promovat. Această proteină, esențială pentru structura pielii și a articulațiilor, a fost prezentată ca o soluție miraculoasă pentru probleme variate, de la riduri la somn de calitate, scrie BBC.

Producția de colagen, cea mai abundentă proteină din corp, scade odată cu vârsta – indiferent de cât de mult te protejezi de soare. Pentru a compensa acest lucru, suplimentele cu colagen au devenit o afacere în plină expansiune. Un susținător cunoscut este Bryan Johnson, antreprenorul tech care se experimentează pe sine în scopul prelungirii vieții, care susține că ia zilnic 25g de peptide de colagen.

Cu toate acestea, colagenul nu este întotdeauna bine înțeles. Deși există câteva dovezi că suplimentarea cu acestă moleculă ar aduce beneficii pentru sănătate, cercetările sunt limitate.

Recomandări

HALEP: SUNT MAI RELAXATĂ
CÂND CIRCULI PE AUTOSTRADA TRANSILVANIA?
IMAMOGLU E ARESTAT
KIEVUL, ATACAT CU DRONE
CÂND AI BULETIN ELECTRONIC
CHINA ȘI-A NUMĂRAT COPACII

Principalul risc al consumului de colagen ca supliment ar putea fi risipa de bani – nu există efecte secundare majore cunoscute – dar se ridică întrebarea: sunt dovezile științifice la nivelul promisiunilor de marketing?

Ce spun experții

Pentru a înțelege esențialul, „colagenul se găsește doar în țesutul conjunctiv animal”, subliniază Andrea Soares, dietetician în Georgia, SUA, parte din rețeaua Top Nutrition Coaching. Produsele pe bază de colagen provin dintr-o varietate de animale: vaci, porci, păsări și pești. Gelatina, folosită pentru a face bomboane sau capsule farmaceutice, este o formă de colagen.

„Unele suplimente de origine vegetală se pretind a fi „colagen vegan”, însă ceea ce conțin de fapt sunt ingrediente care stimulează producerea de colagen, cum ar fi vitamina C, aminoacizi și minerale”, explică Soares.

„Dacă ești vegan, ar fi mai bine să investești într-o dietă echilibrată, decât în suplimentele „de colagen” care nu conțin colagen”.

Există mai multe tipuri de colagen care par să aibă efecte diferite. Colagenul hidrolizat (colagenul hidrolizat) este colagen care a fost descompus în lanțuri scurte de aminoacizi, cunoscuți ca peptide. Acestea sunt descompuse și mai mult pe măsură ce trec prin sistemul digestiv. Pe de altă parte, colagenul de tip II nedeteriorat (crud) este o componentă a cartilajului din jurul articulațiilor. În teorie, acesta ar putea ajuta la refacerea colagenului din jurul articulațiilor, spune David Hunter, cercetător clinician în reumatologie la Universitatea din Sydney, care se concentrează pe osteoartrită. Colagenul de tip II este de asemenea descompus în aminoacizi în stomac, însă colagenul hidrolizat este de obicei mai bine absorbit de corp.

Pe lângă diversitatea surselor și tipurilor de colagen, acesta este disponibil în multe forme diferite, de la batoane la băuturi. Comparativ cu pudrele și lichidele, „tabletele și gumele conțin adesea mai puțin colagen per porție și pot include zaharuri sau agenți de umplutură”, spune Soares. De asemenea, deși consumul de alimente bogate în proteine și vitamina C ajută organismul să producă colagen, cantitatea de colagen din alimente precum supa de oase este variabilă. Soares recomandă celor care iau suplimente de colagen să opteze pentru pulbere sau lichid, cu cel puțin 5-10g (0,2-0,4 uncii) de colagen per doză.

În general, multe dintre afirmațiile de marketing referitoare la produsele de colagen oral nu sunt susținute de dovezi solide. În Uniunea Europeană, „niciun supliment de colagen nu a primit aprobarea pentru afirmații de sănătate”, explică Leng Heng, ofițer senior științific pentru nutriția umană la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA).

EFSA este agenția UE care evaluează riscurile legate de alimentele noi. Când au analizat colagenul, au concluzionat că afirmațiile de sănătate depuse despre acesta nu erau susținute de suficiente dovezi de calitate. Acestea erau „nesuficient definite, lipseau de studii umane relevante sau se bazau pe dovezi din cercetări pe animale și în laborator, care nu pot prezice efectele asupra oamenilor”, spune Heng. Ea subliniază că afirmațiile cum că colagenul ajută la menținerea elasticității pielii sau îmbunătățește funcționarea articulațiilor nu au fost demonstrate suficient prin cercetări științifice.i

Un alt punct important este posibila părtinire a studiilor privind colagenul. Multe studii pe colagen sunt finanțate de companii de suplimente sau sunt semnate de angajați ai acestora. Conflictele de interese ar trebui să fie declarate în lucrările academice, dar nu întotdeauna se întâmplă acest lucru. De exemplu, un articol publicat include cinci dintre cei șapte autori care au menționat afilieri cu companii de suplimente, însă nu s-au oferit informații suplimentare despre conflictele de interese. (Ca răspuns la o solicitare a BBC, editorul articolului, Elsevier, a declarat că lucrarea este în prezent investigată).

Una dintre problemele principale legate de orice afirmație despre beneficiile colagenului este ce se întâmplă când această moleculă este ingerată. După cum a spus dermatologul londonez Anjali Mahto pentru BBC în 2019, există „puține dovezi solide că va supraviețui digestiei, va ajunge în sânge și va ajunge la piele”. De fapt, când orice proteină ajunge în stomac – inclusiv colagenul – este de obicei descompusă rapid în aminoacizi, care sunt apoi reconfigurați în proteinele de care corpul are nevoie în acel moment.

La fel ca în cazul oricărui supliment, există riscuri de interacțiune cu alte medicamente, așa că Hunter recomandă oricărei persoane care dorește să ia un supliment să discute mai întâi cu un profesionist în domeniul sănătății. În general, cercetătorii susțin că banii cheltuiți pe suplimentele de colagen ar putea fi folosiți pentru o dietă mai echilibrată, care să îmbunătățească sănătatea într-un mod mai general.

Citește și