- Numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut brusc până la cel mai mic nivel din ultimele 11 luni în Japonia.
- Restul Asiei se confruntă cu creşteri ale numărului de infectări, în cadrul unui fenomen care îi lasă fără explicații pe specialiști, relatează Reuters.
Numărul cazurilor noi de Covid-19 din Tokyo a scăzut la 87 pentru ziua de luni, înregistrând cel mai scăzut nivel de după 2 noiembrie 2020 şi marcând o scădere bruscă, raporta la cele peste 5.000 de cazuri zilnice înregistrate în perioada începutului valului patru, din august 2021, care a paralizat infrastructura medicală din capitala Japoniei.
Advertisment
Potrivit statisticilor oficiale același tipar de scădere a fost constatat la nivelul întregii ţări.
După un start lent, Japonia a făcut progrese rapide în cadrul campaniei sale naţionale de vaccinare, iar cele şase luni de stare de urgenţă şi de restricţii au contribuit la încetinirea răspândirii virusului. Totuşi, viteza cu care a scăzut în intensitate acel val de infectări şi de spitalizări provocate de varianta Delta i-a uluit pe experţii din sănătate.
Recomandări
Activitățile umane, factor în răspândirea bolii
Hiroshi Nishiura, biostatistician și epidemiolog la Universitatea Kyoto, este de părere că vârful de infectări din vara acestui an şi scăderea bruscă a numărului de cazuri din ultima perioadă s-au datorat în principal tendinţelor comporamentale observate în activitatea umană. Rata de reproducere și răspândire efectivă a virusului este corelată cu vacanţele şi concediile, crede cercetătorul.
„În timpul vacanţelor, ne întâlnim cu persoane pe care le vedem rar şi, mai mult decât atât, există o şansă mare să luăm masa alături de ele într-un mediu care ne aduce faţă în faţă”, spune Nishiura
Recentele recorduri de cazuri înregistrate în Coreea de Sud şi în Singapore ar putea fi conectate cu concediile de la jumătatea anului, iar convergenţa care există între vacanţele de sfârşit de an ale asiaticilor şi cele ale occidentalilor ar putea să ducă la un veritabil „coşmar”, mai spune cercetătorul nipon.
Pandemia, stimulată de sezonalitate?
Jason Tetro, expert în boli infecţioase din Canada şi autor al cărţii „The Germ Code”, susţine că diverse categorii de vârstă din rândul populaţiei devin un fel de „carburant” pentru ca virusul să se perpetueze, în funcţie de ratele de vaccinare şi de infecţiile anterioare, în perioade diferite.
„Fără eliminarea virusului, vom continua să asistăm la vârfuri de infectări, până când 85% din populaţie va fi imună la tulpina dominantă”, a precizat el. „Este singura modalitate de a scăpa de aceste cicluri vicioase”, a adăugat expertul canadian.
O teorie care câştigă tot mai mult teren este aceea conform căreia noul coronavirus şi variantele sale au tendinţa de a se deplasa în cicluri de două luni, deşi Jason Tetro consideră că astfel de cicluri reprezintă „un factor care ţine mai mult de natura umană decât de mama-natură”.
„Pandemia este stimulată în principal de sezonalitate, urmată de vaccinare şi, poate, de anumite caracteristici virale pe care nu le cunoaştem deocamdată”, a declarat profesorul Kenji Shibuya, care a coordonat şi campaniile municipale de vaccinare din nordul Japoniei.
După un start lent, Japonia a vaccinat 61% din populaţie, iar oficialii de la Tokyo se pregătesc să administreze a treia doză de vaccin pentru a evita o nouă creştere a numărului de cazuri, aşa cum s-a întâmplat în alte părţi ale lumii.
Oricare ar fi cauza scăderii bruşte a numărului de infectări în Japonia, experţii consideră că timpul va fi un element esenţial pentru a preveni un nou val, o eventuală „revenire” a pandemiei.
„Avem doar o fereastră de o lună. Ar trebui să ne mişcăm repede pentru a asigura paturi în spitale şi pentru a accelera vaccinările”, a adăugat profesorul Shibuya.
Partenerii noștri