• Tulburarea de somn este o boală care se caracterizează prin comportamente violente în somn.
  • Tratamentele actuale includ doze mari de melatonină și clonazepam care reduc violența.
  • Melatonina este un hormon natural produs de glanda pineală și reglează somnul.

Imaginează-ți că trăiești un coșmar atât de intens încât ajungi să te trezești distrugând mobilierul din jur, fără să fii conștient de ceea ce faci. Aceasta a fost realitatea pentru Donald Dorff, un bărbat din Minnesota, care a devenit primul om diagnosticat cu o tulburare de somn extrem de rară. Noua descoperire medicală a deschis noi perspective în detectarea precoce a bolilor devastatoare precum Parkinson și demența cu corpi Lewy.

Cum și-a dat seama Donald că este diagnosticat cu tulburare de somn?

Donald Dorff în vârstă de 67 de ani, a început să experimenteze „vise violente” în care se trezea distrugând mobilierul din dormitor. El a povestit cum într-o noapte a visat că juca fotbal, s-a aruncat în dulapul de lângă pat și a sfârșit spărgând oglinda. În 1982, după ani de astfel de incidente, a devenit pacientul doctorului Carlos ȘENC, specialist în tulburări de somn, care l-a și diagnosticat.

În plus, mulți pacienți au relatat atacuri asupra partenerilor, fără să fie conștienți de ceea ce fac. Aceștia pot lovi, țipa și arunca obiecte în timpul somnului.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Ce tratamente există în prezent pentru această boală?

Tratamentele actuale includ doze mari de melatonină și clonazepam, care ajută la reducerea comportamentelor violente. Statisticile arată că această formulă de tratament este eficientă pentru 90% dintre cazuri. Melatonina este un hormon natural produs de glanda pineală, care joacă un rol important în reglarea ciclului somn-veghe.

De asemenea, un studiu clinic în desfășurare în 9 centre medicale din Statele Unite explorează noi modalități de a încetini înaintarea bolii către Parkinson și demența.

Citește și