• Oamenii nu pot supraviețui la căldură și umiditate ridicată pentru că nu își pot regla temperatura internă.
  • La 40 de grade, corpul devine hipertermic, iar asta poate duce la simptome cum ar fi un puls rapid.
  • Cercetătorii susțin că nu există o modalitate exactă de a calcula temperatura la care rezistăm.

Odată cu schimbările climatice care determină creșterea temperaturilor pe tot globul, căldura extremă devine o amenințare tot mai mare pentru sănătate. Corpul uman este rezistent, însă are o limită. Deci, care este cea mai înaltă temperatură pe care o pot suporta oamenii?

Specialiștii spun că temperatura depinde foarte mult de umiditate

Răspunsul este simplu: Temperatura unui bec umed este 35 de grade Celsius, potrivit unui studiu din 2020 publicat în revista Science Advances. Temperatura becului umed nu este aceeași cu temperatura aerului prognozată de meteorologi sau de aplicația mobilă.

Temperatura unui bec umed se măsoară cu un termometru acoperit cu o cârpă îmbibată cu apă și ia în considerare atât căldura, cât și umiditatea. Acest lucru este important deoarece, cu mai multă apă în aer, este mai greu ca transpirația să se evapore de pe corp și să se “răcorească”.

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

Dacă umiditatea este scăzută, dar temperatura este ridicată sau invers, temperatura becului umed probabil nu se va apropia de punctul în care corpul uman cedează, susține Colin Raymond, cercetător la Jet Propulsion Laboratory al NASA.

De exemplu, atunci când temperatura aerului este de 46,1 grade Celsius și umiditatea este de 30%, temperatura becului umed este aproximativ 30,5 de grade Celsius. Dar când temperatura aerului este de 38,9 grade Celsius și umiditatea este de 77%, temperatura becului umed va fi de 35 de grade Celsius.

Motivul pentru care oamenii nu pot supraviețui la căldură și umiditate ridicată este că nu își mai pot regla temperatura internă. „Dacă temperatura becului umed crește peste temperatura corpului uman, puteți transpira în continuare, însă corpul nu se va răcori la temperatura la care trebuie să funcționeze fiziologic”, a spus Raymond pentru Live Science.

La 40 de grade, corpul devine hipertermic, iar asta poate duce la simptome cum ar fi un puls rapid, o schimbare a stării mentale, o lipsă de transpirație, leșin și comă, potrivit Institutului Național de Sănătate.

Cu toate acestea, temperatura unui bec umed de 35 de grade nu va cauza moartea imediată; corpul cedează după aproximativ 3 ore. Potrivit lui Raymond, nu există o modalitate exactă de calcula temperatura la care rezistăm, însă, a estimat că cifra este cuprinsă între 34 și 36,5 de grade Celsius.