• Medicamentele tucatinib și trastuzumab, utilizate pentru cancerul de sân avansat, ar putea fi eficiente și împotriva cancerului de căi biliare, afectând receptorul HER2.
  • Studiul a arătat că 46,7% dintre pacienții cu cancer al ductului biliar au avut o reducere a cancerului, iar combinația de tratamente a fost bine tolerată, cu puține efecte secundare.
  • Cercetătorii subliniază necesitatea unor studii suplimentare pentru a valida aceste rezultate și pentru a explora utilizarea HER2 ca țintă terapeutică în diverse tipuri de cancer.

Medicamentele care vizează cancerul de sân avansat ar putea ajuta pacienții cu un cancer rar care afectează părți ale sistemului digestiv, a constatat un studiu, scrie The Independent.

Tucatinib și trastuzumab acționează prin blocarea unei proteine cunoscute sub numele de receptorul 2 al factorului de creștere epidermic uman (HER2) în celulele canceroase pentru a le împiedica să crească sau să se răspândească.

Medicamentele sunt recomandate de National Institute for Health and Care Excellence (Nice) ca opțiune pentru pacienții cu cancer mamar avansat sau metastatic care au urmat două sau mai multe terapii de tratament anti-HER2.

Recomandări

TENSIUNI ÎN GEORGIA
REGULILE LUI KYLIE JENNER
CÂINE SAU PISICĂ?
PROBLEME LA OSCAR
HOLLAND ANUNȚĂ SPIDERMAN
COMMONWEALTH VS UK

Cercetătorii de la National Cancer Centre Hospital din Kashiwa, Japonia, au explorat utilizarea tratamentului pentru alte tipuri de cancer, inclusiv cel al canalelor biliare.

Cancerul căilor biliare, cunoscut și sub numele de colangiocarcinom, afectează tuburile mici care leagă diferite organe, inclusiv ficatul și vezica biliară.

Potrivit Liver Cancer UK, aproximativ 2 200 de persoane din Anglia sunt diagnosticate cu cancer al căilor biliare în fiecare an.

Studiul, aflat în a doua sa fază, a inclus 217 pacienți cu diferite tumori care se răspândiseră în organism și care prezentau semne de modificări ale HER2.

Li s-au administrat cicluri de 21 de zile de comprimate de tucatinib de două ori pe zi și trastuzumab intravenos o dată la trei săptămâni.

Cercetătorii au constatat că cancerul s-a redus la 22,2% dintre pacienți în general. Cu toate acestea, în rândul celor 30 de pacienți cu cancer al ductului biliar, cancerul s-a redus în proporție de 46,7 %.

Dr. Yoshiaki Nakamura, de la National Cancer Centre Hospital, a declarat: „Această combinație fără chimioterapie s-a dovedit a fi sigură și bine tolerată. Foarte puțini pacienți au trebuit să întrerupă tratamentul din cauza efectelor secundare.

„Rezultatele studiului arată efecte variabile între diferitele tipuri de tumori.

„Cu toate acestea, pacienții cu cancer de duct biliar metastatic HER2-pozitiv și cancer de sân metastatic HER2-mutat au prezentat rate de răspuns general relevante din punct de vedere clinic.

„Rezultatele pentru pacienții cu cancer mamar metastatic sugerează că cei cu tumori cu mutație HER2 ar putea beneficia, de asemenea, de aceste tratamente țintite HER2.”

Rezultatele studiului vor fi prezentate joi la Simpozionul EORTC-NCI-AACR privind țintele moleculare și terapeutica cancerului de la Barcelona.

Dr. Tim Greten, co-președinte al Simpozionului EORTC-NCI-AACR și cercetător principal la Centrul de Cercetare a Cancerului de la Institutul Național de Cancer, a adăugat: „Studiile privind cancerul se concentrează adesea pe un anumit tip de tumoare, cum ar fi cancerul de sân sau de intestin.

„Acest studiu a fost conceput pentru a se concentra pe compoziția moleculară a tumorii, indiferent de locul în care se află în organism.

„Acest lucru înseamnă că cercetătorii pot include forme rare ale bolii, cum ar fi cancerul ductului biliar, care au nevoie urgentă de mai multe opțiuni de tratament”.

„HER2 a fost bine studiat în cancerul de sân, dar începem să vedem că ar putea fi o țintă utilă pentru tratarea altor tipuri de cancer”.

Cu toate acestea, el a spus că acesta este un studiu timpuriu și ar fi nevoie de cercetări suplimentare pentru a confirma rezultatele.

Citește și