• Testele antigen sunt, oficial, de ajuns pentru a diagnostica boala
  • În orice unitate sanitară se poate face acest test antigen rapid, chiar și în cabinetul medicului familie
  • Voichița Lăzureanu: „Pe de o parte este foarte bine, pentru că va crește gradul de testare, dar problema este că aceste teste antigen nu au aceeași acuratețe”

De astăzi, vom avea mai multe teste pentru depistarea COVID-19. Testele antigen sunt, oficial, de ajuns pentru a diagnostica boala și nu mai trebuie dublate de teste PCR.

Practic, oricine are simptome de COVID-19 își poate face un test rapid, iar în 10 minute află dacă a fost infectat, întrucât nu mai este nevoie să aștepte până la 48 de ore pentru a primi confirmarea unui test PCR.

Toate aceste teste ar trebui să fie raportate la Institutul Național de Sănătate Publică, centralizate și transmise prin buletinele întocmite de Grupul de Comunicare Strategică. Aceste teste se foloseau la UPU de câteva săptămâni. De asemenea, erau folosite și de medicii de familie.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Medicii au răspuns pozitiv la această inițiativă, inclusiv medicul infecționist Adrian Marienscu, care a militat pentru raportarea acestor teste.

Voichița Lăzureanu, medic infecționist la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a vorbit pentru Aleph News despre ce va urma, acum că aceste teste vor fi incluse în bilanțul autorităților privind cazurile de coronavirus.

Voichița Lăzureanu, medic infecționist la Spitalul Victor Babeș din Timișoara: „Aceste actualizări vin cu bune și cu rele. Pe de o parte este foarte bine, pentru că va crește gradul de testare, dar problema este că aceste teste antigen nu au aceeași acuratețe. Ele se fac repede, pot fi făcute acasă, dar au și ele o modalitate de recoltare, care trebuie să fie corectă și o anumită tehnică de lucru, care trebuie și ea urmărită.”

„De aceea, nu știu în ce măsură, teste efectuate acasă sunt sau nu sunt bine efecuate și în ce măsura, populația care l-a făcut acasă va merge mai departe către medicul de familie sau către o altă unitate medicală pentru a declara.”

Medicul crede că modificarea definițiilor de caz pentru coronavirus este „și evaziv și restrictiv”. De asemenea, Voichița Lăzureanu consideră că pacienții asimptomatici vor avea în continuare de suferit în urma modificării definițiilor de caz.

Voichița Lăzureanu, medic infecționist la Spitalul Victor Babeș din Timișoara: „Mi-ar fi plăcut ca aceste teste antigen să fie menționat în definițiile de caz că trebuie efectuate într-o unitate medicală tocmai pentru a ști că a fost recoltat corect. Am avut multe cazuri în care antigenul a fost negativ, iar PCR-ul a fost pozitiv.”