• Ciuperca neagră se dezvoltă pe mucegaiul găsit în medii umede precum solul sau compostul și poate ataca căile respiratorii.
  • Mulți dintre cei infectați cu mucormicoză sunt pacienți cu coronavirus sau cei care s-au recuperat recent de la Covid-19.
  • Ciuperca neagră afectează frecvent sinusurile sau plămânii după ce o persoană inhalează spori fungici în aer și poate afecta și pielea.

La începutul lunii mai, medicii din India au început să dea semnalul de alarmă cu privire la creșterea numărului de cazuri a pacienților infectați cu mucormicoză  – o infecție rară și potențial mortală, cunoscută sub numele de ciuperca neagră.

Mulți dintre cei infectați cu mucormicoză sunt pacienți cu coronavirus sau cei care s-au recuperat recent de la Covid-19, ale căror sisteme imunitare au fost slăbite de virus sau care au afecțiuni subiacente – în special diabetul, relatează CNN.

În ultimele săptămâni, în India a raportat mii de cazuri cu mucormicoză, sute de pacienți sunt spitalizați și au murit din cauza infecției cel puțin 90 de oameni.  Două state indiene au declarat epidemie.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Iată ce știm despre ciuperca neagră și răspândirea ei în India:

Cum te infectezi și care sunt simptomele?

Ciuperca neagră se dezvoltă pe mucegaiul găsit în medii umede precum solul sau compostul și poate ataca căile respiratorii. Nu este contagioasă și nu se răspândește de la persoană la persoană.

Mai multe tipuri de ciuperci pot provoca boala. Aceste ciuperci nu sunt dăunătoare pentru majoritatea oamenilor, dar pot provoca infecții grave în rândul celor cu sistem imunitar slăbit, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC).

Ciuperca neagră afectează frecvent sinusurile sau plămânii după ce o persoană inhalează spori fungici în aer și poate afecta și pielea în urma unei leziuni la suprafață, cum ar fi o tăietură sau o arsură. Simptomele depind de locul în care ciuperca crește, dar poate include umflarea feței, febră, ulcere ale pielii și leziuni negre în gură.

„Boala începe să se manifeste ca o infecție a pielii în zona frunții, nasului, pomeților și între ochi și dinți”, au declarat oficiali ai Ministerul Indian al Sănătății pe 14 mai . 

„Se răspândește apoi la ochi, plămâni și se poate răspândi chiar la creier. Aceasta duce la înnegrire sau decolorare a nasului, vedere încețoșată sau dublă, dureri în piept, dificultăți de respirație și tuse cu sânge.”, mai spun oficialii.

Un studiu din 2005 a analizat 929 de cazuri datând din 1885 a constatat o rată globală a mortalității de 54%, potrivit CDC. Rata mortalității depinde, de asemenea, de tipul de ciupercă implicată și de ce parte a corpului este afectată.

„Unul dintre modurile în care se multiplică mucormicoza este prin invadarea vaselor de sânge”, spune dr. Hemant Thacker, medic consultant și specialist cardiometabolic la Breach Candy Hospital din Mumbai. 

„Compromite circulația către un organ și produce astfel ceea ce se numește necroză sau moarte a țesutului, care apoi devine negru. De aici i s-a dat numele de ciupercă neagră”, adaugă specialistul.

„În cele mai grave cazuri, infecția „trece prin vasele de sânge în creier”, provocând pierderea vederii sau creând o „gaură căscată” în față. Dacă nu este controlată, nu este tratată, poate avea o mortalitate (rata) de la 20% la 50%”, a continuat dr. Hemant Thacker.

Potrivit medicilor, mucormicoza este mai puțin mortală în cazul persoanelor care au dezvoltat infecția în sinusuri, decât la plămâni. În acest caz, rata de mortalitate este cu mult mai mare.

Care este legătura cu Covid-19?

„Persoanele imunocompromise sunt mai susceptibile la infecții – inclusiv pacienții cu Covid-19, pacienții diabetici, persoanele care iau steroizi și cei cu alte comorbidități, cum ar fi cancerul”, a declarat Ministerul Sănătății din India.

Pacienții Covid sunt deosebit de sensibili, deoarece nu doar virusul le afectează sistemul imunitar, ci și medicamentele pentru tratament pot, de asemenea, să suprime răspunsul imunitar.