Trei medici care au primit vaccinul Pfizer explică de ce au decis să se vaccineze și spun ce efecte secundare au resimțit

Vaccinare-anti-Covid

Vaccinare-anti-Covid

La doar câteva zile după ce Agenția americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a acordat aprobarea utilizării de urgență pentru vaccinul Pfizer-BioNTech, Pfizer a început să livreze vaccinul către spitale și centre de asistență medicală din SUA pentru a fi distribuit lucrătorilor din prima linie, scrie Business Insider.

Trei dintre medicii care au primit deja vaccinul relatează experiența lor.

Dr. Michael Bernstein, în vârstă de 43 de ani, doctor la terapie intensivă în Stamford, Connecticut

„Am primit vaccinul Pfizer pe 16 decembrie la spitalul meu, Stamford Health”, spune dr. Bernstein. „Personal am dorit acest lucru cât mai curând posibil deoarece văd pacienți cu COVID-19 în fiecare zi”.

Cu douăsprezece ore înainte de a primi vaccinul a completat un chestionar și a semnat formularul de consimțământ. Când i-a venit rândul i s-a cerut să confirme că se simte bine, i s-a administrat injecția și apoi a așteptat aproximativ 15 minute pentru a se asigura că nu are efecte secundare.

Am avut o mică durere musculară, ca și cum aș fi primit un pumn în braț, timp de aproximativ 24 de ore”, a spus medicul. Dincolo de această durere musculară s-a simțit foarte bine. Urmează să primească și a doua doză după aproximativ trei săptămâni.

„Cred că știința din spatele acestui tip de vaccin – tehnologia ARNm – este puternică. Înțelegând știința de bază a acestuia, îmi fac foarte puține griji cu privire la eficacitatea lui sau la complicațiile pe termen lung. Ca mecanism, nu există nici un virus COVID-19 viu în vaccin; îți dă doar codul pentru proteina spike, astfel încât sistemul tău imunitar să poată produce anticorpi. Pentru mine este o platformă chiar mai sigură decât multe tipuri anterioare de vaccinuri”, explică Bernstein.

Dr. Nick Kessener, în vârstă de 35 de ani, medic rezident în anul patru la medicină internă și pediatrie în Peoria, Illinois

Dr. Kessener se ocupă de pacienții cu COVID-19 în fiecare zi, atât în secția de terapie intensivă cât și în ambulatoriu.

Înainte de a primi vaccinul i s-a dat un formular în care se prezentau potențialele efecte secundare, se explica cum a fost aprobat de urgență de către FDA și ce conține, astfel încât putea renunța oricând.

Pentru mine alegerea de a fi vaccinat este o decizie între risc și beneficiu. Există un risc destul de mare de a contracta virusul deoarece lucrez printre pacienții cu COVID-19. Am văzut efectele acestei boli, de la complicații pe termen scurt, cum ar fi suferința respiratorie, la complicații pe termen lung, cum sunt problemele pulmonare. Am avut un pacient în vârstă de 30 de ani care a suferit un accident vascular cerebral din cauza COVID-19 și m-a făcut să-mi dau seama că este o boală înfricoșătoare, mai ales pentru că ¬oamenii tineri și sănătoși ajung să aibă foarte devreme complicații însemnate”, spune Kessener.

„După ce am primit vaccinul, am avut doar puține dureri musculare”, a adăugat medicul.

Dr. Katie Passaretti, în vârstă de 44 de ani, specialist în boli infecțioase în Charlotte, Carolina de Nord

„Anul acesta am văzut cupluri care au murit împreună și lucrători din domeniul sănătății spitalizați după ce au contractat COVID-19, în timp ce încercau să aibă grijă de pacienți”, mărturisește Passaretti.

Dr. Passaretti vede în vaccin „o rază de speranță și de lumină”. „Am analizat cu atenție datele despre vaccinul Pfizer și cred că este eficient și sigur”, spune ea.

Efectele secundare pe care le-a resimțit au fost „dureri musculare minore timp de 24 de ore”. „Primind vaccinul, m-am simțit absolut în siguranță, bine informată și pe mâini bune. Fizic s-a simțit foarte asemănător cu orice alt vaccin pe care l-am primit în trecut”.

Exit mobile version