• Cea mai recentă variantă de COVID-19, Lambda, a fost găsită în cel puțin 27 de țări diferite.
  • Tulpina a fost identificată și în Europa.
  • În Marea Britanie au fost raportate mai multe cazuri și este posibil ca aceasta să fie mai contagioasă.

Cea mai recentă variantă de COVID-19 descoperită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se numește Lambda și a fost identificată în cel puțin 27 de țări diferite, scrie Euronews.

Este preponderent răspândită în America de Sud, iar prima dată a fost găsită în Peru, în august anul trecut. Cazurile de infectare cu această variantă de coronavirus sunt din ce în ce mai multe în această regiune.

Lambda începe să apară și în Europa, care se luptă deja cu varianta Delta, din cauza lipsei de studii, dar nu este deocamdată clar dacă tulpina din America de Sud ar trebui să repreznte o amenințare.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În prezent, varianta Lambda nu este inclusă de OMS la categoria variantelor „îngrijorătoare”, ci la cele „de interes”, ceea ce înseamnă că a fost detectată în mai multe țări.

Variantă dominantă în Peru

Lambda reprezintă aproape 82% din cazurile de coronavirus raportate în lunile mai și iunie, potrivit Organizației Pan-Americane a Sănătății (OPS).

Consilierul regional al OPS pentru boli virale emergente, Jairo Mendez, a declarat, la 30 iunie, că tulpina a fost detectată în opt țări din America Latină și Caraibe, „dar prezenta sa este sporadică în majoritatea țărilor”.

Deși este în mod clar tulpina dominantă în Peru, în Chile reprezintă mai mult de 31% din cazurile raportate în mai și iunie.

Mendez a spus că nu există încă dovezi clare că ar fi un tulpină mai contagioasă.

Este posibil ca transmiterea să sporească. Vorbim despre un fenomen care nu este bine studiat și documentat și nu putem face o comparație între alte variante, cum ar fi Gamma și Delta”, a adăugat sursa citată.

Public Health England din Marea Britanie a anunțat recent că în țară au apărut cazuri de infectare cu Lambda. Instituția de sănătate publică a precizat că tulpina are „o potențială transmisibilitate crescută sau o posibilă rezistență la anticorpi neutralizanți”.

Cu toate acestea, sursa menționată a arătat că sunt necesare mai multe studii.