Un nou examen oftalmologic poate fi capabil să prezică un atac de cord

O nouă cercetare a identificat o legătură între complexitatea vasculară din retina ochiului și riscul de a suferi un infarct miocardic sau, cu alte cuvinte, un atac de cord, menționează Pakobserver.

Combinarea informațiilor obținute despre dispunerea vaselor de sânge din retină cu factorii clinici tradiționali le-a permis cercetătorilor să identifice mai bine riscul de a face atac de cord.

„Timp de decenii, am ținut mereu discursuri conform cărora ochiul nu este doar fereastra către suflet, ci și fereastra către creier și fereastra către corp”, a declarat oftalmologul Dr. Howard R. Krauss, vorbind pentru Medical News Today despre noile cercetări.

Ana Villaplana-Velasco, doctorand la Universitatea din Edinburgh, a declarat: „În mod surprinzător, am descoperit că modelul nostru a fost capabil să identifice mai bine participanții cu risc scăzut sau ridicat de infarct miocardic comparativ cu modele clasice care se referă doar la aspectele demografice. Modelul a fost îmbunătățit prin faptul că s-au adăugat și detalii privind tendința genetică de a face atac de cord”.

Cercetătorii speră că în viitor, o simplă examinare a retinei cu ajutorul unui examen oftalmologic poate oferi informațiile neceare pentru a identifica persoanele expuse riscului unui atac de cord.

Potrivit unui comunicat de presă, proiectul a folosit date din UK Biobank, care conțin detalii demografice, epidemiologice, clinice și de genotipare, precum și imagini ale retinei, pentru a mai mult de 500.000 de persoane. La capitolul date demografice, datele au inclus vârsta, sexul, obiceiurile de fumat, tensiunea arterială sistolică și indicele de masă corporală (IMC) ale indivizilor.

Exit mobile version