• În prezent, un diagnostic precis necesită fie un scaner cerebral PET costisitor, fie o mostră de lichid cefalorahidian prelevată de personal special instruit.
  • Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge au folosit algoritmul inteligent artificial pentru a analiza testele cognitive și scanările cerebrale RMN de la 1.500 de pacienți.
  • Predicția instrumentului a avut o acuratețe de peste 80%.

Un nou instrument de Inteligență Artificială poate prezice dacă persoanele cu probleme ușoare de memorie și agilitate mentală sunt susceptibile de a dezvolta boala Alzheimer în viitor – fără a fi nevoie de teste de diagnostic invazive sau costisitoare, scrie Sky News.

Instrumentul le-ar permite persoanelor cu risc să își modifice stilul de viață sau să înceapă noi tratamente medicamentoase într-un stadiu incipient, când acestea sunt mai eficiente. De asemenea, ar preveni tratarea inadecvată a persoanelor cu probleme cognitive care ar putea fi cauzate de alte afecțiuni, cum ar fi anxietatea și depresia.

Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge au folosit algoritmul inteligent artificial pentru a analiza testele cognitive și scanările cerebrale RMN de la 1.500 de pacienți din Regatul Unit, SUA și Singapore.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Acesta a fost capabil să distingă persoanele cu probleme ușoare de agilitate mentală, care vor rămâne stabile, de cele care vor evolua spre boala Alzheimer în următorii trei ani.

Conform studiului publicat în revista eClinicalMedicine, predicția instrumentului a avut o acuratețe de peste 80%, de trei ori mai bună decât metodele clinice existente pentru identificarea pacienților susceptibili de a dezvolta boala.

Profesorul Zoe Kourtzi, autorul principal al studiului, a declarat că instrumentul A.I. poate, de asemenea, să prezică dacă simptomele unui pacient se vor deteriora lent sau mai rapid.

Acest lucru are potențialul de a îmbunătăți în mod semnificativ bunăstarea pacienților, arătându-ne care sunt persoanele care au nevoie de cea mai mare atenție, eliminând în același timp anxietatea pentru acei pacienți despre care preconizăm că vor rămâne stabili”, a spus ea.

A putea identifica cu exactitate pacienții susceptibili de a dezvolta Alzheimer folosind doar date clinice de rutină și scanări ale creierului prin rezonanță magnetică ar fi o schimbare radicală pentru NHS.

În prezent, un diagnostic precis necesită fie un scaner cerebral PET costisitor, fie o mostră de lichid cefalorahidian prelevată de personal special instruit. NHS nu dispune de ambele resurse.

Lipsa resurselor ar putea împiedica accesul la noi medicamente care pot încetini evoluția simptomelor – dar numai dacă pacienții sunt diagnosticați în stadiile incipiente ale bolii.

Citește și