• Acești factori includ fumatul, greutatea corporală excesivă, consumul de alcool, inactivitatea fizică, dieta și infecțiile.
  • Studiul a analizat date de la 3,1 milioane de americani, concentrându-se pe 212.984 de persoane care au raportat reinfecții.
  • Intervențiile de promovare a unei greutăți corporale și a unei diete sănătoase pot, de asemenea, să reducă substanțial cazurile de cancer și decesele.

Un studiu recent al Societății Americane de Cancer (ACS) arată că patru din 10 cazuri de cancer și aproape jumătate din decesele provocate de cancer la adulții americani cu vârsta de 30 de ani și peste sunt legate de factori de risc modificabili, scrie Knowridge.

Acești factori includ fumatul, greutatea corporală excesivă, consumul de alcool, inactivitatea fizică, dieta și infecțiile.

Constatările, publicate în CA: A Cancer Journal for Clinicians, evidențiază impactul semnificativ al alegerilor legate de stilul de viață asupra cancerului.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Studiul a analizat date de la 3,1 milioane de americani, concentrându-se pe 212.984 de persoane care au raportat reinfecții.

Cercetătorii au constatat că 713.340 de cazuri de cancer și 262.120 de decese prin cancer în 2019 au fost atribuite acestor factori de risc modificabili. Principalul factor de risc a fost fumatul de țigară, responsabil pentru aproape 20% din toate cazurile de cancer și 30% din toate decesele prin cancer.

„În ciuda scăderii semnificative a fumatului în ultimele decenii, numărul de decese cauzate de cancerul pulmonar din cauza fumatului în SUA este alarmant”, a declarat Dr. Farhad Islami, director științific senior de cercetare a disparităților de cancer la ACS și autor principal al raportului. „Acest lucru subliniază importanța politicilor cuprinzătoare de control al tutunului și a eforturilor sporite pentru detectarea precoce a cancerului pulmonar”.

Intervențiile de promovare a unei greutăți corporale și a unei diete sănătoase pot, de asemenea, să reducă substanțial cazurile de cancer și decesele, în special având în vedere incidența în creștere a cancerelor legate de obezitate în rândul persoanelor tinere.

Studiul a utilizat date reprezentative la nivel național privind incidența cancerului, mortalitatea și prevalența factorilor de risc pentru a estima proporția cazurilor de cancer și a deceselor cauzate de factorii de risc modificabili. Acești factori au inclus fumatul (actual și anterior), fumatul pasiv, greutatea corporală excesivă, consumul de alcool, dieta, inactivitatea fizică, radiațiile UV și infecțiile cu diverși viruși și bacterii.

Fumatul de țigară a avut cel mai mare impact, cu 344 070 de cazuri (19,3% din totalul cazurilor) atribuibile fumatului. Aceasta a reprezentat 56% din totalul cancerelor prevenibile la bărbați și 39,9% la femei. Greutatea corporală excesivă a fost al doilea factor ca importanță (7,6%), urmat de consumul de alcool (5,4%), radiațiile UV (4,6%) și inactivitatea fizică (3,1%).

Anumite tipuri de cancer au fost cauzate aproape în întregime de factori de risc modificabili. De exemplu, 100% din cazurile de cancer de col uterin și de sarcom Kaposi au fost legate de acești factori. Peste 80% din cazurile de melanom cutanat și de cancer de anus, laringe, plămâni, faringe, trahee, esofag și cavitate bucală au fost, de asemenea, atribuite acestor factori de risc.

Citește și