• Un tratament revoluționar permite iradierea directă a celulelor canceroase.
  • Actiniul 225 este de 1.000 de ori mai puternic decât precedentele tratamente.
  • Tratamentul permite identificarea și distrugerea metastazelor din organism.
  • Administrat prin injectare, Actinium 225 nu produce efecte secundare.

Dacă am putea eradica, în sfârșit, cancerul prin iradierea metastazelor? Aceasta este calea explorată de cercetătorii de la Centrul European Comun de Cercetare, cu rezultate preliminare impresionante.

Cercetătorii au obținut rezultate spectaculoase la anumiți pacienți, o dată cu injectarea de izotopi radioactivi care se atașează de celulele canceroase pentru a le distruge. Actiniu 225 este un izotop radioactiv cunoscut sub numele de „emițător alfa” care, odată administrat în corpul uman, se lipește de celulele canceroase și le distruge.

Este citat exemplul unui pacient care, pentru prima sa injectare cu Actiniu 225, a ajuns într-un scaun cu rotile, pentru a doua a venit în cârje, pentru a treia a venit singur, pe picioarele lui iar după a patra și ultima, s-a întors acasă, s-a cățărat într-un copac din livada și a cules portocale. Pe lângă radioterapia externă, care utilizează fascicule de radiații pentru a ținti celulele canceroase, este vorba acum despre tehnici cunoscute sub numele de „radioterapie internă”, care este din ce în ce mai precisa.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Ce este Actiniu 225?

Actiniu 225 este „de 1.000 de ori mai eficient” decât lutețiul 177, deja folosit în unele tratamente. Principiul rămâne același: implică injectarea unui medicament care va iradia celulele canceroase. În plus, recunoaște celulele canceroase și atunci când sunt diseminate, ceea ce permite accesarea metastazelor.
Interesul este că emite doze de energie, dar pe o distanță mai mică: cel mult câteva celule, sau câteva zeci de micrometri. Acest tratament prezintă un risc mic de a afecta celulele sănătoase. În plus, nu provoacă aproape niciun efect secundar.

Cercetătorii speră să treacă rapid în faza III, ceea ce va permite ca acest tratament să fie utilizat pe scară largă. Până în prezent, peste 1.000 de pacienți au fost tratați în studii clinice, cel mai adesea cu succes, inclusiv remisiuni complete.

Citește și