• China nu a aprobat niciun vaccin COVID de producție occidentală.
  • BPOM a declarat că cerințele mai puțin stricte de depozitare ale vaccinului se potrivesc Indoneziei, o țară tropicală.
  • Walvax a co-dezvoltat vaccinul împreună cu Suzhou Abogen Biosciences și cu o instituție chineză susținută de armata chineză.

Indonezia a declarat că a acordat aprobarea de urgență pentru utilizarea unui vaccin COVID-19 cu ARNm dezvoltat de o companie chineză, devenind astfel prima țară, înaintea Chinei, care a făcut acest lucru. Agenția indoneziană pentru alimente și medicamente a dat undă verde utilizării vaccinului ARNm al Walvax Biotechnology, care se află în curs de dezvoltare de mai bine de doi ani și care vizează tulpina originală a coronavirusului.

Aprobarea vine ca o surpriză, deoarece Walvax, care a desfășurat teste mari de ultimă oră ale vaccinului în mai multe țări, inclusiv în Indonezia, Mexic și China, nu a publicat încă lecturi de eficacitate care să arate cât de bine poate reduce riscul de cazuri de COVID și de decese. Penny Lukito, șefa agenției, a declarat reporterilor că vaccinul, cunoscut acum sub numele de AWcorna, a avut o eficacitate de 71,17% împotriva variantei foarte contagioase Omicron și de 83,58% împotriva tulpinilor de coronavirus de tip sălbatic considerate comune și normale. Ea nu a oferit detalii.

Walvax nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters. China are mai mulți candidați ARNm în curs de dezvoltare, dar vaccinul Walvax este singurul candidat aflat în teste clinice mari în stadiu avansat.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Nu a fost imediat clar cât de mult va fi utilizată vaccinul recent aprobat în Indonezia, unde peste 63% din populație este complet vaccinată. Experții în domeniul sănătății din întreaga lume recomandă, de asemenea, utilizarea așa-numitelor vaccinuri bivalente COVID, care vizează atât tulpina originală, cât și varianta Omicron.

Indonezia folosește, de asemenea, vaccinuri COVID cu ARNm produse de Pfizer -BioNTech și Moderna, dar vaccinul AWcorna are o durată de valabilitate mai mare, rămânând stabil la 2-8 grade Celsius timp de cel puțin șase luni, potrivit cercetătorilor săi. Acest lucru ar putea face ca vaccinul să fie ideal pentru țările cu o logistică deficitară din zonele îndepărtate. Indonezia este un arhipelag format din mii de insule.

BPOM a declarat că cerințele mai puțin stricte de depozitare ale vaccinului se potrivesc Indoneziei, o țară tropicală, și ar putea fi folosit atât ca vaccin primar, cât și ca vaccin de rapel pentru adulți. Vaccinul va fi produs la nivel local de o firmă indoneziană, Etana Biotechnologies.

Walvax a co-dezvoltat vaccinul împreună cu Suzhou Abogen Biosciences și cu o instituție chineză susținută de armata chineză. Walvax și Suzhou Abogen lucrează, de asemenea, separat, la propriile ARNm-uri care vizează variante de coronavirus. La rândul său, China nu a aprobat niciun vaccin COVID de producție occidentală, iar portofoliul său de vaccinuri aprobate nu include încă vaccinuri care să vizeze în mod specific varianta Omicron.