• Primatele tratate cu vaccinul ARNm și-au revenit mai repede și au prezentat o boală mai puțin gravă decât cele cărora li s-au administrat vaccinurile mpox disponibile.
  • Unul dintre principalele avantaje ale sistemului ARNm este flexibilitateaWang a declarat că rezultatele au fost „remarcabile” și că se simte „foarte sigur” că tehnologia ARNm va oferi protecție împotriva virușilor de tip MPXV.

Într-un nou studiu, cercetătorii au arătat că instrumentele genetice bazate pe ARNm care au ajutat la producerea rapidă de vaccinuri împotriva COVID-19 pot contribui acum la suprimarea acestei ultime epidemii de mpox mai eficient decât vaccinurile mpox disponibile în prezent.

Ce este diferit la virusul mpox

Mpox, o boală infecțioasă răspândită de virusul monkeypox (MPXV), membru al genului Orthopoxvirus, a ținut prima dată prima pagină a ziarelor în 2022, când un focar în cinci țări din Africa Centrală a stârnit temeri cu privire la o catastrofă globală la fel ca pandemia COVID-19. Aceste temeri nu s-au adeverit, scrie DDN.

Mpox a revenit pe prima pagină a ziarelor în august 2024, când directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat o urgență de sănătate publică de interes internațional ca răspuns la creșterea numărului de cazuri în Republica Democratică Congo și în țările învecinate.

Recomandări

AL FAYED E ACUZAT
MADURO E ÎNVINGĂTOR
X MERGE ÎN BRAZILIA
PROCES LA JOCURILE VIDEO
NE-A PLĂCUT, NU MAI VENIM
SOMN DE VOIE

Acest ultim focar include câteva diferențe esențiale. MPXV are două clade genetice. În timp ce clada II a fost responsabilă în principal de focarele din 2022, virusurile din clada I au determinat răspândirea în 2024. Noua tulpină pare să fie mai mortală și se răspândește mai rapid.

Noul vaccin dă rezultate

Vechiul vaccin MVA are unele dezavantaje notabile, inclusiv imunitate incompletă, limitări ale aprovizionării și o capacitate neclară de a răspunde la tulpini mai virulente din clada I. Echipa a apelat la tehnologia ARNm pentru a dezvolta o alternativă.

Unul dintre principalele avantaje ale sistemului ARNm este flexibilitatea, a declarat Peng George Wang, biochimist la Universitatea Sudică de Știință și Tehnologie, care nu a fost implicat în studiu. Oamenii de știință pot actualiza rapid schița ARNm pentru a aborda varianta tulpinilor de virus.

Wang a declarat că rezultatele au fost „remarcabile” și că se simte „foarte sigur” că tehnologia ARNm va oferi protecție împotriva virușilor de tip MPXV.

Galit Alter, imunolog la Moderna și coautor al studiului, a spus că au calculat doza actuală „astfel încât să putem într-adevăr împrumuta și conduce cel mai înalt nivel de imunitate la acele persoane care sunt într-adevăr în prima linie”.

Alec Freyn, virusolog la Moderna și coautor al studiului, a spus că echipa efectuează în prezent studii de reducere a dozei. „Am putea fi capabili să găsim acel echilibru între răspunsuri imune excelente, dar și un profil de reactogenicitate mai bun și mai tolerabil”, a adăugat el.

Citește și