• Oamenii de știință spun că un vierme de 8 cm a fost găsit viu în creierul unei femei din Australia.
  • Femeia a fost contaminată cu larvele viermelui atunci când aduna iarbă din apropierea casei sale.
  • Acest caz evidențiază pericolul crescut de transmitere a bolilor și infecțiilor de la animale la oameni.

Într-o premieră mondială, oamenii de știință spun că un vierme de 8 cm a fost găsit viu în creierul unei femei din Australia, scrie BBC. Femeia, în vârstă de 64 de ani, suferea de luni de zile de simptome precum dureri de stomac, tuse și transpirații nocturne, care au evoluat spre uitare și depresie.

Ea a fost internată la spital la sfârșitul lunii ianuarie 2021, iar o scanare a dezvăluit ulterior „o leziune atipică în lobul frontal drept al creierului”. Cauza stării ei a fost dezvăluită doar de bisturiul medicilor în timpul unei biopsii în iunie 2022. Cazul bătrânei este considerat a fi primul caz de invazie și dezvoltare a larvelor în creierul uman, au spus cercetătorii în jurnalul Emerging Infectious Diseases, care a raportat cazul. Parazitul roșu ar fi putut fi în viață în creierul ei timp de până la două luni, au spus medicii.

Cercetătorii avertizează că acest caz evidențiază pericolul crescut de transmitere a bolilor și infecțiilor de la animale la oameni. Viermele ‘Ophidascaris robertsi’ este de obicei întâlnit la pitonii de covor – șerpi neveninoși găsiți în mare parte din Australia.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Oamenii de știință spun că femeia a preluat cel mai probabil viermele după ce a adunat un tip de iarbă nativă, verdeața Warrigal, lângă un lac din apropierea locuinței sale. Zona este locuită și de pitoane de covoare. Expertul australian în parazitologie Mehrab Hossain a spus că acesta bănuia că femeia a devenit o „gazdă accidentală” după ce a folosit plantele furajere – contaminate cu fecale de piton și ouă de parazit, pentru gătit.

Echipa ANU raportează că în ultimii 30 de ani au apărut 30 de noi tipuri de infecții. Trei sferturi sunt zoonotice, boli infecțioase care s-au transmis de la animale la oameni. „Aceasta este o problemă pe care o vedem din nou și din nou, fie că este vorba de virusul Nipah care a trecut de la lilieci sălbatici la porci domestici și apoi la oameni, fie că este vorba de coronavirus, cum ar fi Sars sau Mers, care a sărit de la lilieci într-un animal secundar și apoi în oameni”.

Citește și: